Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VÝSTRAHA: V okresoch Michalovce a Trebišov naďalej hrozia povodne

Na snímke riekou Bodrog (3. stupeň povodňovej aktivity) zaplavené najnižšie položené miesto na Slovensku v katastri pohraničnej obce Klin nad Bodrogom v okrese Trebišov 19. decembra 2017. Miesto označuje žulový stĺpik s označením nadmorskej výšky 94,3 m.n.m. , ktorý je pri rieke Bodrog neďaleko hraníc Slovenska s Maďarskom. Foto: TASR - Roman Hanc

Upozornenie vydal SHMÚ počas uplynulého víkendu vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia.

Košice 19. decembra (TASR) – Výstraha 3. stupňa pred povodňami naďalej platí pre dva okresy v Košickom kraji. Úroveň stavu vodných hladín na riekach Latorica a Bodrog sa od ranných hodín výrazne nezmenila. Vyplýva to z meraní uverejnených na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Hladina rieky Latorica v stanici Veľké Kapušany dosahovala o 19.00 h výšku 772 centimetrov, došlo teda k miernemu zníženiu. Na Bodrogu v Strede nad Bodrogom namerali v rovnakom čase 865 centimetrov, drží sa teda na podobnej úrovni ako ráno. Hladinu zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity má rieka Laborec v Ižkovciach, kde voda počas dňa mierne klesala.

Pre okresy Michalovce a Trebišov bez Rožňavy tak naďalej platí najvyššia výstraha pred povodňami. Upozornenie vydal SHMÚ počas uplynulého víkendu vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia.

Zvýšené vodné stavy na hraničných vodných tokoch registruje aj Slovenský vodohospodársky podnik. "Počas zvýšených stupňov povodňovej aktivity pracujú naši zamestnanci v mimoriadnych službách a tiež je zvýšená hliadková činnosť," informoval v utorok jeho hovorca Pavel Machava.

Hasiči v súvislosti s hrozbou povodní podľa informácií z košického krajského operačného strediska nemali počas dňa žiadne zásahy.