Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Výstava Slovak Funeral 2012 prezentuje moderné pohrebné technológie

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvý ročník medzinárodnej výstavy pohrebných a kremačných služieb potrvá do soboty v priestoroch výstaviska Expo Center v Trenčíne.

Trenčín 8. novembra (TASR) – Tridsaťdva vystavovateľov z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska sa prezentuje na prvom ročníku medzinárodnej výstavy pohrebných a kremačných služieb Slovak Funeral 2012, ktorá sa do soboty (10. 11.) koná v priestoroch výstaviska Expo Center v Trenčíne.

Návštevníci výstavy sa podľa predsedu Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislava Stríža môžu zoznámiť s výrobou rakiev a príslušenstva, pozrieť si kremačné pece, chladiace, prepravné a manipulačné zariadenia, ako aj hygienickú technológiu.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„Myslím si, že pre Slovensko je výstava ďalšou pozitívnou vecou a tento ročník nebude posledným. Niekto povie, čo už môže byť v pohrebníctve zaujímavé. Ale boli by ste milo prekvapení, ako sa vystavovatelia v tomto smere snažili a urobili exkluzívne stánky,“ uviedol Stríž s tým, že najväčšie podobné výstavy sa každoročne konajú v Paríži, Bologni a Varšave.

Výstava ponúka aj odborné prednášky, týkajúce sa správy cintorína, pasportizácie hrobov či vykonávania výkopových prác na cintoríne. Na podujatí nechýba súťaž vo floristike stredných škôl, ako aj prvý profesionálny smútočný orchester s vlastnou tvorbou japonského skladateľa.

„Pohrebníctvo bolo vo verejnej mienke na Slovensku dlhé roky vnímané ako tabu, no naša verejnosť je už na takúto výstavu pripravená. Treba si uvedomiť, že dnešná mladá generácia nečerpá len z tradícií našich mamičiek. Ale používa internet, čo v konečnom dôsledku rozširuje zorné pole aj v poznatkoch o takej oblasti, akou sú služby spojené s pohrebom. Chtiac-nechtiac sa s takouto službou či už za života, alebo po smrti určite stretneme,“ dodal Stríž.





SLOVAK FUNERAL: Pohreb je vec imidžu