Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Školáci budú po roku opäť súťažiť o putovnú sovu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Preveria si poznávanie drevín, živočíchov aj hornín.

Tatranská Lomnica 18. júna (TASR) – Žiaci základných škôl od Oravy až po Pieniny si v utorok 19. júna po roku opäť otestujú vedomosti v súťaži Putovná sova. Jej usporiadateľom sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP). „Víťazi každej kategórie si z Tatranskej Lomnice odnesú drevenú sošku sovy ako symbolu múdrosti,“ informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

O čo najlepšie umiestnenie zabojuje dokopy 19 trojčlenných súťažných družstiev, 11 v kategórii mladších žiakov a osem v kategórii starších žiakov. „Súťažná časť zahŕňa písomný test, ktorý pozostáva zo šiestich otázok zameraných na témy ako živočíšne endemity, glaciálne relikty, lykožrút či horopis Tatier. Okrem neho žiakov čakajú aj poznávanie drevín, živočíchov a hornín, opis požerku lykožrúta a prezentácie, prostredníctvom ktorých porotcom priblížia, čo sa o Tatrách naučili počas školského roka pod vedením lesných pedagógov,“ konkretizuje koordinátor akcie Igor Stavný ŠL TANAP.

Najšikovnejšie družstvá v jednotlivých kategóriách si rovnako ako po minulé roky z Tatier odnesú drevené sošky putovnej sovy, ktoré im budú ich úspech v súťaži pripomínať celý nasledujúci školský rok. V poradí 14. ročník súťaže odštartuje o 8.30 h pred budovou Múzea TANAP v Tatranskej Lomnici.