Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Priestory knižnice v Starom Smokovci sú po obnove opäť otvorené

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Pobočka knižnice sídli v centre Starého Smokovca, v budove postavenej v roku 1898 podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho.

Vysoké Tatry 11. januára (TASR) - Knižnica v Starom Smokovci je po obnove znovu otvorená. Čitatelia sa okrem útulnejších, zmodernizovaných priestorov môžu tešiť aj na nové tituly. Informovalo o tom mesto Vysoké Tatry na sociálnej sieti s tým, že počas slávnostného otvorenia tento týždeň jednu publikáciu venoval tatranským čitateľom miestny spisovateľ Ivan Bohuš.

Pobočka knižnice sídli v centre Starého Smokovca, v budove postavenej v roku 1898 podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho. Jej pôvodný názov bol "Malý Spiš", pár rokov bola označovaná ako Szilágyiho vila. "V roku 1918 bola premenovaná na Vilu Alicu podľa dcéry vtedajšieho prezidenta T. G. Masaryka. Táto zrubová vila bola v roku 2002 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku," upozorňuje mesto. Okrem knižnice v nej sídlia Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie a kancelárie Spolku horských vodcov a Združenia cestovného ruchu.

Mesto vlani zmodernizovalo priestory celkovo v troch pobočkách knižnice, okrem Starého Smokovca aj v Dolnom Smokovci a v Tatranskej Lomnici. "Obstaral sa nový nábytok, IKT technika a hygienické zariadenia - dezinfekčné stojany a čističe vzduchu," priblížila pre TASR projektová manažérka na mestskom úrade Zuzana Hlavatá.

Celkové oprávnené náklady projektu boli takmer 80.000 eur, pričom radnica získala dotáciu viac ako 75.000 eur v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Ten bol zameraný na podporu následkov krízy v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií. Zmluvu o poskytnutie dotácie mesto podpísalo v januári a práce ukončili v decembri minulého roka.