Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po hodinách napätia sa situácia na Morave stabilizovala

Na snímke pohľad na hydrologický stav Moravy pri obci Vysoká pri Morave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Situácia bola veľmi zlá dnes ráno, keď nám presakovala prasknutá betónová hrádza v obci Vysoká pri Morave.

Bratislava 6. júna (TASR) – Medzi obce ohrozené povodňami patrí aj Vysoká pri Morave. „Situácia bola veľmi zlá dnes ráno o desiatej, keď nám začala presakovať prasknutá betónová hrádza na rieke Morava. Bola vyhlásená mimoriadna situácia. Nastúpili záchranné zložky a spoločne vrecovali okolo 3000 vriec s pieskom. Situácia sa stabilizovala. Morava ešte pomaly stúpa, teraz je okolo hranice 625 centimetrov. Krízovejší stav bol oproti čerpačke Zohor, kde bola hladina o čosi bližšie k vrcholu hrádze. Na hranicu hrádze, ktorá je v rekonštrukcii, vystúpila voda na riečke Malina, ktorá je prítokom Moravy. Musela prísť ťažká technika, ktorou navážali na hrádzu v úseku asi 200 metrov zeminu. Väčšina nebezpečenstva je teraz už zažehnaná, situáciu naďalej monitorujeme,“ povedal pre TASR starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

"V obci pravidelne zasadá krízový štáb, ktorý bude až do odvolania monitorovať situáciu v obci. Spolupracuje s odštepným závodom Slovenského vodohospodárskeho podniku, políciou, Bratislavským samosprávnym krajom. Naši hasiči majú stálu aj nočnú službu. V týchto chvíľach je situácia stabilizovaná a bezprostredná ani čiastková evakuácia nehrozí,“ dodal Dvoran.




V okrese Dunajská Streda sú viaceré cesty a hrádze uzavreté

Prednosta Obvodného úradu Dunajská Streda vydal dnes vo večerných hodinách príkaz, na základe ktorého sa s okamžitou účinnosťou zakazuje pohyb všetkých nepovolaných osôb po korune hrádze na VII. a VIII. povodňovom úseku vodného toku Dunaj, t. j. v katastrálnych územiach obcí Šamorín – Mliečno, Kyselica, Rohovce, Báč, Horný Bar, Trstená na Ostrove, Baka, Gabčíkovo, Ňárad, Sap, Medveďov, Kľúčovec, Bodíky, Vojka nad Dunajom a Dobrohošť z dôvodu aktuálneho povodňového ohrozenia života a zdravia občanov počas vyhláseného III. stupňa povodňovej aktivity a vyhlásenej mimoriadnej situácie na území obvodu Obvodného úradu Dunajská Streda.

"Oznamujem obyvateľom obcí Bodíky, Vojka nad Dunajom a Dobrohošť, že na základe vyjadrenia Jána Baďanského, námestníka riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda je cesta č. 5068 medzi Bodíkmi a Gabčíkovom uzavretá pre všetku dopravu od začiatku príjazdovej komunikácie na stavbu vodného diela Gabčíkovo po križovatku štátnej cesty na obec Bodíky od 15,00 h dnešným dňom," povedal s tým, že cesta II/506 medzi obcami Sap a Medveďov je uzatvorená od 12.00 h dnešného dňa. Dodal, že autobusové cestovné poriadky boli upravené SAD, autobusová preprava bude premávať iba od obce Bodíky smerom na Čuňovo a späť.