Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Anjela smrti z väzby nepustili a proces odročili

Jaroslav D., ktorý podľa polície úmyselne podal pacientke (63) v nemocnici na bratislavských Kramároch liek, aby zomrela, v polovici marca na hlavnom pojednávaní OS Bratislava I zmenil výpoveď.

Bratislava 3. júla (TASR) – Proces s Jaroslavom D., prezývaným Anjel smrti odročil dnes Okresný súd Bratislava 1 na 26. septembra, keďže sa nedostavili na dnešné pojednávanie niektorí znalci.

Senát dnes zároveň zamietol žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby, nakoľko trvajú dôvody väzby. Ako prvý vypovedal znalec z odboru toxikológie, ktorý skúmal vzorky z mŕtveho tela poškodenej. Vypovedali dnes aj dve predvolané psychiatričky. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Koncom mája na pojednávaní vypovedal aj väzobne stíhaný svedok Bohuslav K., ktorý bol krátky čas s Jaroslavom D. na jednej izbe vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Pred súdom povedal, že Jaroslav D. sa mu priznal so zabitím 40 pacientov v Trenčíne a 20 v Bratislave. Podrobne rozprával, že obžalovaný mu s úsmevom presne popísal niekoľko prípadov, ako sa mal nepohodlných a ťažko chorých pacientov zbaviť. "Viac ľudí zabil iba Breivik!" povedal svedok.

Jaroslav D., ktorý podľa polície úmyselne podal pacientke (63) v nemocnici na bratislavských Kramároch liek, aby zomrela, v polovici marca na hlavnom pojednávaní OS Bratislava I zmenil výpoveď. Tvrdil, že pacientke v kritickom stave podal liek na zníženie tlaku omylom.

"Strašne som sa zľakol," povedal na pojednávaní Jaroslav D., ktorý si od médií vyslúžil prezývku Anjel smrti. Podľa vlastných slov chcel pacientke, ktorá mala kŕče, dať liek na zníženie bolesti, avšak namiesto toho podal nesprávny. "Viem, že to bola moja chyba, chcel som jej pomôcť," povedal obžalovaný z vraždy, ktorému hrozí doživotie. Podľa polície jej mal neskôr podať liek, ktorý uvoľňuje svaly, to však dnes poprel. Jaroslav D. vraj o prípade povedal svojej kolegyni, ale pretože chcel zakryť svoj omyl, hovoril o eutanázii. Preto si vraj vymyslel aj to, že pacientke podal aj liek na uvoľnenie svalov.

 Pri domovej prehliadke u Jaroslava D. našli policajti lieky, ktoré obsahujú látky z tretej skupiny psychotropných látok. Jaroslav D. na súde uviedol, že ich má od známych a užíva proti bolestiam a na spánok po nočnej službe.

Jaroslav D. z okresu Trenčín je bývalým zamestnancom Fakultnej nemocnice v Trenčíne a Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Práve v nemocnici na bratislavských Kramároch mal 10. júna 2011 ako 29-ročný zavraždiť chorú ženu. "Ako zamestnanec nemocnice počas svojej služby intravenózne aplikoval poškodenej farmaceutiká, po podaní ktorých žene v priebehu niekoľkých minút zlyhalo srdce," informovala vlani v júni bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.