Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Milan Majerský chce dať Prešovskému kraju novú energiu

Primátor mesta Levoča, kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Foto: TASR - Milan Kapusta

Majerský prehlásil, že za ním stoja aj koaliční partneri a podporuje ho vyše 100 starostov a viac ako desiatka primátorov miest Prešovského kraja.

Prešov 18. októbra (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) potrebuje novú energiu a spoluprácu. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede Milan Majerský, kandidát na predsedu PSK za koalíciu KDH, SaS, OĽaNO, NOVA a primátor Levoče. Silnú podporu pociťuje zo strany krajského mesta Prešov, lebo v jeho volebnom tíme je prešovská primátorka Andrea Turčanová a krajské mesto má byť podľa neho lídrom kraja.

Majerský prehlásil, že za ním stoja aj koaliční partneri a podporuje ho vyše 100 starostov a viac ako desiatka primátorov miest Prešovského kraja. Považuje to za veľmi dobrý základ na rozvinutie spolupráce do ďalších rokov. Ak vyhrá voľby, chce okresom, mestám a obciam pomáhať v ich rozvoji v najbližšom volebnom období.

"Prešovský samosprávny kraj a krajské mesto má byť takou pumpou, takým srdcom, ktoré pumpuje život do ostatných častí samosprávneho kraja a do ostatných miest a ostatných obcí. Takým životom sú predovšetkým cesty, investori a vtedy vidíme, že jednak do kraja prichádzajú noví ľudia, naši neodchádzajú, lebo tu majú svoje miesto, svoje domovy, svoje rodiny a svoju prácu v kraji. A toto je základný predpoklad na to, aby tento kraj bol dobre rozvinutý a slúžil ľuďom, ktorí v ňom žijú," povedal Majerský.

Prešovská primátorka Andrea Turčanová (KDH) verejne podporila kandidatúru Majerského na predsedu prešovského VÚC. "Spoluprácu mesta a kraja potrebujeme všetci, pretože Prešovský kraj je rozlohou najväčší, prírodnými krásami najkrajší, ale zároveň aj najchudobnejší. Naši ľudia, mladé mozgy odchádzajú za prácou ďalej, my máme takmer 10,5-percentnú nezamestnanosť a práve preto potrebujeme tieto veci riešiť a zmeniť," povedala na spoločnom brífingu Turčanová. Zdôraznila, že voľby sú tým správnym časom, kedy túto zmenu môžu voliči urobiť a veľmi veľa starostov a primátorov Prešovského kraja takúto zmenu očakáva a podporuje. Turčanová sa o Majerskom vyjadrila, že "je veľmi schopný primátor a bude aj skvelý župan".

Predsedom PSK chce byť aj František Bednár z Popradu (Nezávislosť a Jednota), Pavol Gašper z Popradu (nezávislý), Ján Garaj z Prešova (nezávislý), Andrej Gmitter z Bardejova (nezávislý), súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Záborského (Smer-SD), Eduard Markovič z Popradu (nezávislý), Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou (ĽSNS), František Oľha z Prešova (Šanca), Miroslav Škvarek zo Svitu (SNS) a Jozef Šváč z Prešova (Nový parlament).

Kandidát Milan Šteiner z Prešova (Strana zelených Slovenska) v pondelok 16. októbra oznámil na tlačovej besede, že sa svojej kandidatúry vzdáva v prospech Garaja.

Funkciu predsedu VÚC v Prešovskom kraji doteraz vykonával len súčasný predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD), ktorý vedie samosprávny kraj 16 rokov, od vzniku krajských samospráv.