Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vo viniciach pod Brekovským hradom očakávajú vyššiu úrodu ako vlani

Najsevernejší oficiálne registrovaný vinohrad na Slovensku je pri obci Brekov v okrese Humenné. Foto: TASR – Milan Kapusta

Aktuálne hrozno dozrieva. Cukornatosť Frankovky modrej je podľa jeho ďalších slov na úrovni 16, Chardonnay 17, Sauvignon 18 stupňov normovaného muštomeru.

Brekov 16. augusta (TASR) – Vo viniciach pod Brekovským hradom neďaleko Humenného očakávajú vyššiu úrodu ako vlani. Hrozno už dozrieva, so zberom začnú oproti minulému roku skôr, možno aj o tri týždne.

"Keď ešte 19. marca bol sneh, čo tiež nebýva častý jav, tak nástup toho počasia bol veľmi razantný a prírastky, ktoré boli v máji, boli už s nejakým dvojtýždňovým, možno aj trojtýždňovým predstihom. Priebeh mája a začiatok júna bol veľmi dramatický, čo sa týka prírastkov, pretože teplota bola dobrá, vlahy bolo dosť zo zimy aj jarných mesiacov, takže ten rast bol extrémne rýchly. To isté sa začalo diať v podstate už na konci júna, keď hrozno veľmi dobre a rýchlo odkvitlo," priblížil pre TASR Peter Mihaľko, ktorý vinice pri Brekove obhospodaruje, s tým, že bobuľky vo veľkosti hrášku evidovali tiež skôr.

Aktuálne hrozno dozrieva. Cukornatosť Frankovky modrej je podľa jeho ďalších slov na úrovni 16, Chardonnay 17, Sauvignon 18 stupňov normovaného muštomeru. "Ide o vysoké hodnoty, ktoré sme mávali v septembri. Pokiaľ sa nič mimoriadne nestane a tento trend (počasia, poznámka TASR) zostane taký, aký je, tak určite so zberom sa posunieme o tri týždne skôr," poznamenal Mihaľko s tým, že je to pravdepodobne všeobecný jav.

"Aj napriek minimálnemu tlaku, ktorý sme mali tohto roku na hlavne hubové ochorenia, pri minimálnych postrekoch hrozno je absolútne čisté, bez akýchkoľvek problémov," spomenul s tým, že ak nepríde nejaký živel alebo napríklad škorce, tak úroda by mala byť veľmi dobrá. "Bude vyššia ako minulý rok, to už je z násady vidieť. Minulý rok bol kdesi na úrovni piatich ton, tak tohto roku si dovolím povedať, že minimálne o tretinu by to mohlo byť viac," odhadol.

Mihaľko hospodári pri Brekove na necelých troch hektároch, kde pestujú šesť druhov odrôd hrozna, z toho dva sú modré. Ide o najsevernejšie zaregistrované vinohrady na Slovensku. "Tie geografické rozdiely, ktoré tu boli, toho severu, sa tým globálnym otepľovaním mažú," podotkol s tým, že od marca tohto roka sú členmi Karpatskej vínnej cesty, ktorá vznikla v spolupráci s Poľskom a jej súčasťou je desať vinohradníkov. "V Poľsku je vysadených momentálne niekoľko desiatok, keď nie stovák hektárov vinohradov, takže tam takisto, kde sa nikdy nepestoval vinič, dnes je to už bežná prax," vysvetlil.