Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Regióny

Vo Vajnoroch sa začali tradičné dožinkové slávnosti

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dožinkové oslavy vo Vajnoroch sú aj tentoraz kulinárskym lákadlom, popri ponuke typicky malokarpatskej gastronómie nechýba ani ochutnávka vajnorských vín a najmä prvého burčiaka.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Dožinky sú tradičný ľudový sviatok, vyjadrujúci radosť z bohatej úrody.

Dnes sa v mestskej časti Vajnory konal v poradí už 9. ročník "novodobých", obnovených dožinkových slávností. Začal sa alegorickým sprievodom po centrálnej Roľníckej ulici, ktorá sa môže pochváliť vzorovo zrekonštruovaným námestím.

V kultúrnom programe už tradične nechýbajú miestne združenia ako napríklad Vajnorský okrášľujúci spolok či Vajnorská dychová hudba. Večerná zábava sa bude niesť pod taktovkou hudobnej skupiny Profil.

Tu bude player


Foto: TASR/Štefan Puškáš
Pozvanie na Vajnorské dožinky 2012 prijali aj hostia z družobných miest – z dolnorakúskeho Wolfsthalu, juhomoravskí partneri z Brna – Vinohrady a neodmysliteľnou súčasťou dožiniek sú aj priatelia z talianskeho mesta Alviano, s ktorými Vajnorčania slávia 22. výročie družobnej spolupráce. Už po piaty raz sa budú vajnorské gazdinky snažiť uspieť v súťaži O najdlhší dožinkový koláč a pokúsia sa prekonať doterajší rekord v dĺžke vyše 30 metrov. Výťažok z predaja koláča už tradične ide na vybavenie materskej školy.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Počas dožinkových slávností si návštevníci budú môcť v prezentačnom stánku mestskej časti kúpiť knihy, ktoré Vajnory vydali počas uplynulých štyroch rokov (Naše Vajnory, Vajnorské poviedky, Príhody vajnorských ľudí, Katarína Brúderová – ľudová umelkyňa z Vajnôr), bude tu prebiehať aj razba unikátnych vajnorských dukátov, v ponuke bude vajnorská keramika a originálne výšivky s typickými vtáčími motívmi. Pre deti sú pripravené skákadlá, maľovanie na tvár, ale aj Vajnorské tvorivé dielne v galérii Typo&Ars.

Dožinkové oslavy vo Vajnoroch budú aj tentoraz kulinárskym lákadlom, popri ponuke typicky malokarpatskej gastronómie nebude chýbať ani ochutnávka vajnorských vín a najmä prvého burčiaka.

Vzhľadom na organizáciu a priebeh dožiniek je od piatka 24. augusta od 12.00 h do nedele 26. augusta do 12.00 h pre motoristov uzavretá centrálna časť Roľníckej ulice aj s príjazdovými komunikáciami. Obchádzkové trasy budú vyznačené prenosnými dopravnými značkami.