Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Vo Vajnoroch sa chystajú na dožinkové slávnosti

Minuloročné dožinky vo Vajnoroch Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dožinkové oslavy vo Vajnoroch budú aj tentoraz kulinárskym lákadlom, popri ponuke typicky malokarpatskej gastronómie nebude chýbať ani ochutnávka prvého burčiaku.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Dožinky sú tradičný ľudový sviatok, vyjadrujúci radosť z bohatej úrody. Tento rok sa bude v mestskej časti Vajnory konať v poradí už 9. ročník „novodobých“, obnovených dožinkových slávností. Začnú sa v sobotu 25. augusta o 14.30 h alegorickým sprievodom. Pôjde po centrálnej Roľníckej ulici, ktorá sa môže pochváliť vzorovo rekonštruovaným námestím.

Minuloročné dožinky vo Vajnoroch
Foto: TASR/Štefan Puškáš
V kultúrnom programe už tradične nebudú chýbať miestne združenia, ako napríklad Vajnorský okrášľujúci spolok, či Vajnorská dychová hudba. Večerná zábava sa bude niesť pod taktovkou hudobnej skupiny Profil. Pozvanie na Vajnorské dožinky 2012 prijali aj hostia z družobných miest – z dolnorakúskeho Wolfsthalu, juhomoravskí partneri z Brna – Vinohrady a neodmysliteľnou súčasťou dožiniek sú aj priatelia z talianskeho mesta Alviano, s ktorými Vajnorčania slávia 22. výročie družobnej spolupráce. Už po piaty raz sa budú vajnorské gazdinky snažiť uspieť v súťaži O najdlhší dožinkový koláč a pokúsiť sa prekonať doterajší rekord v dĺžke vyše 30 metrov. Výťažok z predaja koláča už tradične ide na vybavenie materskej školy.

Počas dožinkových slávností si návštevníci budú môcť v prezentačnom stánku mestskej časti kúpiť knihy, ktoré Vajnory vydali počas uplynulých štyroch rokov (Naše Vajnory, Vajnorské poviedky, Príhody vajnorských ľudí, Katarína Brúderová – ľudová umelkyňa z Vajnor), bude tu prebiehať aj razba unikátnych vajnorských dukátov, v ponuke bude vajnorská keramika a originálne výšivky s typickými vtáčími motívmi. Pre deti sú pripravené skákadlá, maľovanie na tvár, ale aj Vajnorské tvorivé dielne v galérii Typo&Ars.

Dožinkové oslavy vo Vajnoroch budú aj tentoraz kulinárskym lákadlom, popri ponuke typicky malokarpatskej gastronómie nebude chýbať ani ochutnávka vajnorských vín a najmä prvého burčiaku.

Vzhľadom na organizáciu a priebeh dožiniek bude od piatka 24. augusta od 12.00 h do nedele 26. augusta do 12.00 h pre motoristov uzavretá centrálna časť Roľníckej ulice aj s príjazdovými komunikáciami. Obchádzkové trasy budú vyznačené prenosnými dopravnými značkami.