Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Vo Veľkých Kapušanoch oslávia sv. Floriána, patróna hasičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre deti, ale aj širokú verejnosť pripravili organizátori ukážky hasičskej techniky a záchranárskych akcií.

Veľké Kapušany 2. mája (TASR) - Vo Veľkých Kapušanoch oslávia svätého Floriána, patróna hasičov, v piatok (3. 5.) dopoludnia. Podujatie St. Florian's day má tento rok podtitul Lifesaving a je zamerané na záchranu životov. Ako TASR informovala Gabriela Fedičová z kancelárie primátora, podujatie pripravilo mesto v spolupráci s košickou záchrannou službou a mestskou políciou.

Pre deti, ale aj širokú verejnosť pripravili organizátori ukážky hasičskej techniky a záchranárskych akcií. Návštevníci sa budú môcť zoznámiť s prácou záchranárov, obzrieť si ich vozidlá a výbavu a porozprávať sa s profesionálmi. "Po minuloročnej pozitívnej odozve sme sa s kolegami rozhodli opäť spoločne osláviť sviatok svätého Floriána, patróna všetkých hasičov. Je to príležitosť prezentovať každodennú prácu hasičov prostredníctvom praktických ukážok," uviedol veliteľ hasičskej stanice Veľké Kapušany Štefan Uszkay.

Hlavný program sa začne o 10.00 h simulovanou dopravnou nehodou, na ktorej budú demonštrované záchranné operácie a súčinnosť zložiek vrátane hasičov, záchrannej služby a mestskej polície. Prebiehať bude aj hasenie požiaru osobného motorového vozidla a záchranárske operácie pomocou lezeckej techniky priamo na Námestí Istvána Dobóa.

Podľa zástupcu riaditeľa a hlavného zdravotníckeho záchranára Záchrannej služby Košice Štefana Kertésa sú takéto cvičenia prínosné, pretože "vzájomná koordinácia jednotlivých zasahujúcich subjektov na mieste nešťastia výrazne ovplyvňuje úspešnosť zvládnutia krízových situácií pri mimoriadnych udalostiach."