Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Svidníku miestni zablokovali dopravu kvôli protestom

Ilustračná fotografia, Svidník Foto: Facebook

Ľudia bojujú za zachovanie pôrodnice a novorodeneckého oddelenia v tamojšej nemocnici.

Svidník 7. decembra (TASR) – Polhodinovým zablokovaním dopravy na hlavnom ťahu pri Svidníku vyjadrilo viac ako 100 ľudí nesúhlas so zrušením pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia v tamojšej nemocnici. Spoločnosť Svet zdravia, ktorá ju prevádzkuje, rozhodla o ich zrušení k 17. decembru z dôvodu nízkeho počtu pôrodov a nedostatku zdravotníckeho personálu.

"Oslovili nás viacerí zamestnanci a ďalší ľudia, ktorých sa to týka. Nemocnica tu je 65 rokov teraz vidíme, že to akosi postupne upadá. Matky, ktoré sú z okolitých obcí, kde budú chodiť, kde budú dochádzať?" uviedol jeden z organizátorov protestu, predseda OZ Chránime kraj pod Duklou Jaroslav Mičák.

"Verím tomu, že aj kompetentní na ministerstve zdravotníctva alebo vo Svete zdravia pochopia, že zdravie je prvoradé aj u nás na severovýchode Slovenska. Naša nemocnica spĺňa všetky parametre, mala už dávno dostať urgent. Aj keď pôrodov nemáme 500, ale necelých 400, znamená to, že sa ich počet zvyšuje. Náš región je rozlohou najväčší v Prešovskom kraji. Myslím si, že v rámci zlej dostupnosti a infraštruktúry by si mali tiež kompetentní v Bratislave uvedomiť, kto bude za to zodpovedný, ak pacientovi nebude včas poskytnutá pomoc," zdôraznil jeden z iniciátorov protestu, krajský a mestský poslanec Ján Vook.



Nesúhlasí s argumentom, že problém je v nedostatku lekárov. Podľa jeho slov by ich mala nemocnica zabezpečiť z iných nemocníc, ktoré má vo svojej sieti. Ako povedal, prioritne bojujú za zachovanie pôrodnice a novorodeneckého oddelenia. Verí však, že uspejú i v zaradení nemocnice do pevnej siete urgentných príjmov prvého typu zo strany ministerstva zdravotníctva.

"Celý život tu žijem a pracujem. Hlásame, že chceme každému zabezpečiť dostupnú, bezpečnú zdravotnú starostlivosť. Myslím si, že tým porušujeme ústavu, lebo každý občan u nás má právo na bezpečnú starostlivosť. Prečo máme vyhnať z nášho regiónu ešte ďalších mladých ľudí, ktorí tu chcú zostať, ktorí možno odišli teraz prechodne do zahraničia, aby si zarobili nejaké peniažky a mohli sa tu neskôr usadiť a vychovať svoje deti?" uviedla jedna z protestujúcich, zdravotná sestra Emília Zbihlejová.

Rozhodnutie o zrušení svidníckej pôrodnice je podľa hovorcu siete nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa definitívne. "Svidnícka nemocnica sa má orientovať na chirurgické, internistické a ambulantné výkony. V nich vidíme potenciál aj z pohľadu pripravovanej stratifikácie nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva. Nedostatočné lekárske zázemie a nízky počet pôrodov nám neumožňujú ďalej zodpovedne prevádzkovať pôrodnícke oddelenie," dodal Kráľ.

"Ministerstvo zdravotníctva akceptuje rozhodnutie zriaďovateľa nemocnice vo Svidníku. Ten nás ubezpečil, že rodičkám z uvedeného regiónu bude plnohodnotne zabezpečená zdravotná starostlivosť v nemocniciach v najbližšom okolí. Vo Svidníku bude pre ženy aj naďalej k dispozícii jednodňová gynekologická starostlivosť," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Rezort zdravotníctva podľa jej slov v súčasnosti prehodnocuje podmienky, či môže byť svidnícka nemocnica zaradená do urgentného príjmu typu I. "Nemocnica, ktorá je zaradená do siete urgentného príjmu typu I, musí spĺňať materiálno-technologické, ako aj personálne kritériá. Pani ministerka sa v blízkej dobe stretne so zástupcami miestnej samosprávy a bude rokovať o danej problematike," dodala Eliášová.