Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slony v ZOO Bojnice dostanú nový pavilón

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Vláda SR totiž v stredu na návrh ministerstva životného prostredia odobrila výstavbu ubikácie africkej fauny v priestoroch tejto ZOO.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Slony v Národnej zoologickej záhrade (NZOO) Bojnice dostanú nový pavilón. Vláda SR totiž v stredu na návrh ministerstva životného prostredia odobrila výstavbu ubikácie africkej fauny v priestoroch tejto ZOO. Celková hodnota stavby má byť takmer 4,3 milióna eur s DPH, projektová dokumentácia stála 59.460 eur. Financuje to envirorezort z vlastných zdrojov.

Hlavným cieľom výstavby nového pavilónu slonov je zabezpečiť pre tieto zvieratá vhodné kvalitatívne a kvantitatívne vyhovujúce chovné priestory. Slony africké chová NZOO Bojnice ako jediná na Slovensku.

Ministerstvo tvrdí, že rekonštrukcia súčasných priestorov pre slony už neprichádzala do úvahy, lebo nezodpovedajú požiadavkám a definovaným chovateľským potrebám. "Ich prípadná úprava by bola z hľadiska potrieb chovu daného druhu zvierat rozsiahla a ekonomicky neefektívna," argumentuje rezort.

Nový objekt je dispozične navrhnutý pre chov a ustajnenie päťčlenného stáda (štyri samice a jeden samec). Principiálne objekt možno rozdeliť na štyri časti – časť pre ustajnenie zvierat a zázemie pre zamestnancov, vnútorný výbeh pre zvieratá, hospodársky dvor a časť určená návštevníkom.

"Je to dobrá vec, že po 35 rokoch sa v Národnej zoologickej záhrade spraví niečo také, čo je pekné, a aj niečo také, čo je v 21. storočí už niekde inde samozrejmosťou," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Zároveň pripomenul, že sa suma po verejnom obstarávaní zvýšila. Podľa ministra ten, kto bol v zoologickej záhrade v Bojniciach, určite ocení, že sa tam niečo také vybuduje. Zároveň doplnil, že postupne sa do zoologickej záhrady investuje.

Pri otázke, či sa bude niečo prerábať aj v zoologickej záhrade v Bratislave, minister envirorezortu povedal, že zoologická záhrada patrí pod mesto, nie pod ministerstvo. "Financuje to mesto. My sme cez environmentálny fond minulý rok dávali prostriedky," povedal.