Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mladé vína z vlaňajšej úrody dostali biskupské požehnanie

Na snímke sprava apoštolský administrátor "sede vacante" Trnavskej rímskokatolíckej arcidiecézy Mons. Ján Orosch, primátor mesta Trnava Vladimír Butko a predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš si pripíjajú pri príležitosti požehnaní mladých vín v Trnave 31. januára 2013. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vinárov pozdravil primátor Trnavy Vladimír Butko, ktorý im zaželal dobrý rok a dobré víno.

Trnava 31. januára (TASR) – Vinári spod Malých Karpát sú s vlaňajšou sezónou, ktorá priala hlavne červeným vínam, spokojní. Dnes sa stretli v Arcibiskupskom paláci v Trnave, aby prezentovali svoju produkciu a vzorky z nej dali požehnať trnavskému biskupovi Jánovi Oroschovi.

Cieľom podujatia Požehnanie mladých vín je každoročne otvoriť vinársky rok. Okrem toho sa traduje, že požehnané vína sú ešte lepšie. Myšlienka oslovila 39 vinárov, ktorí priniesli spolu 90 vzoriek mladých bielych, červených a ružových vín. Organizátorom je mesto Trnava.

"Sme radi, že výrobcovia trnavského regiónu, zástupcovia drobných vinárov i vinárskych firiem prijímajú každoročne naše pozvanie na toto spoločenské podujatie. V tomto roku sa koná dvanástykrát," povedala pre TASR Klára Ondrušová z trnavskej radnice. Medzi vinármi boli producenti z Hlohovca, Maduníc, Modry, Pezinka, Dolných Orešian, Trnavy, Špačiniec, Brestovian, Zelenča, Bieleho Kostola, Ružindola, Suchej nad Parnou a ďalších obcí. Trnavu pri tejto príležitosti neobišli ani zástupcovia partnerských Arcibiskupských sklepov v Kroměříži, ktorí sa zúčastňujú aj na iných vinárskych podujatiach v meste.

Vinárov pozdravil primátor Trnavy Vladimír Butko, ktorý im zaželal dobrý rok a dobré víno. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš vo svojej zdravici povedal, že víno neodmysliteľne patrí k nášmu životu a sprevádza nás vo chvíľach všedných, radosti i smútku. Vinohradníci podľa neho prinášajú na stôl to najlepšie, čo zem dáva. Poďakoval za to, že obrábajú zem, že prispievajú k zamestnanosti a potravinovej bezpečnosti krajiny a vracajú Slovákom ich vlastné produkty.

Po dnešnom otvorení vinárskeho roka bude v Trnave v apríli nasledovať súťaž Víno Tirnavia a na jeseň populárny Deň vínnych pivníc v Trnave.