Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Viac ako tisícka dobrovoľníkov vylepší viaceré miesta v Košickom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dobrovoľníci budú čistiť prírodu, upratovať komunitné centrá, obnovovať hrady, zveľaďovať parky a tráviť čas s klientami rôznych zariadení sociálnych služieb.

Košice 9. júna (TASR) - Viac ako tisícka dobrovoľníkov vylepší viaceré miesta v Košickom kraji. Deje sa tak v rámci podujatia Naše Mesto, ktoré každoročne organizuje Nadácia Pontis. V meste Košice sa zapojí 750 ľudí, ďalších 350 sa pridá v Michalovciach, Rožňave i Spišskej Novej Vsi. Výkonný riaditeľ nadácie Michal Kišša informoval, že väčšina aktivít sa uskutoční počas piatka, niektoré sa pre zlé počasie môžu presunúť na 16. júna.

Dobrovoľníci budú čistiť prírodu, upratovať komunitné centrá, obnovovať hrady, zveľaďovať parky a tráviť čas s klientami rôznych zariadení sociálnych služieb. V Košickom kraji sa dobrovoľníci pustia napríklad do čistenia vodnej nádrže Ružín - z brehu, ale i z člnov. Pri parku Anička zase pomôžu upraviť okolie a interiér lodenice. V Košiciach päťdesiatka nadšencov skrášli budúci týždeň okolie Fontány znamení a ďalších 40 zveľadí plot okolo botanickej záhrady. "Upratovanie dvora a úprava záhonov sa bude konať v centre DORKA, ktoré sa venuje rodinám v kríze," doplnil Kišša. Bez pomoci podľa neho neostane ani Turniansky hrad, kde budú nadšenci čistiť archeologické nálezy. V Nižnej Myšli zase vykonajú práce v dobovom domčeku v archeoskanzene.

"Takmer 250 nadšencov pomôže i Michalovciam, v miestnom domove seniorov budú tráviť čas s imobilnými klientami pri nácviku jemnej motoriky, kým iní zveľadia átrium a altánok. V areáli komunitného centra v lokalite Angi Mlyn dobrovoľníci obnovia pestrofarebnú záhradu, kde trávi čas mládež. Ďalších 25 ľudí bude zbierať odpad a čistiť prírodnú rezerváciu Ortov," vymenoval Kišša.

Desiatky nadšencov prispejú aj združeniu Pro Memory v Spišskej Novej Vsi v rámci záchrany poslednej židovskej pamiatky v meste. Cintorín, objavený v roku 2006, je súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Dobrovoľníci vyčistia jeho areál a vysadia živý plot. Do podujatia sa prvýkrát zapája aj mesto Rožňava, kde dobrovoľníci vyčistia verejné priestranstvá či potok.

Celkovo naprieč Slovenskom priloží ruku k dielu 9800 dobrovoľníkov v 56 mestách a obciach. "Podujatie každý rok prepája firmy, samosprávy a občiansky sektor s cieľom viditeľne zlepšiť miesta, kde žijeme a pracujeme. Tento rok budú nadšenci z takmer dvesto firiem pomáhať v rámci 580 dôležitých aktivít od Michaloviec až po Bratislavu," uzavrel Kišša.