Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Väzenie v Banskej Bystrici je postavené na základoch toho bývalého

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Aktuálne sa v ňom v súčasnosti nachádza vo výkone väzby 196 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 147 odsúdených.

Bratislava 20. februára (TASR) - Súčasné väzenie v Banskej Bystrici je postavené na teritóriu a čiastočne i na základoch bývalej sedriálnej väznice z konca 19. storočia. Aktuálne sa v ňom v súčasnosti nachádza vo výkone väzby 196 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 147 odsúdených. TASR o tom v utorok informoval riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Zložitú situáciu justičných zložiek v Banskej Bystrici mali v tom čase (koniec 19. storočia) vyriešiť nové objekty súdu a väznice, na ktorých výstavbu bol v roku 1896 vypísaný konkurz. V máji 1897 sa začalo s výstavbou a 15. októbra 1898 boli budovy súdu a väznice odovzdané do užívania. Staré objekty postupne prestali vyhovovať kapacitným, hygienickým a bezpečnostným potrebám, preto bolo nevyhnutné rozšíriť priestory budovy, a tak sa v roku 1929 a neskôr v roku 1937 začalo s väčšou prestavbou," objasnil ďalej Baláž.

Ako povedal, nový ústav je postavený na teritóriu a čiastočne i na základoch bývalej sedriálnej väznice z roku 1897. Pôvodné objekty väznice sa postupne asanovali a na ich mieste sa čiastočne v 70., 80. no v prevažnej miere v 90. rokoch 20. storočia postavili nové objekty podľa najnáročnejších kritérií kladených na moderné väzenské zariadenie. "V roku 1997 sa prestavba ústavu ukončila a po bývalej sedriálnej väznici zostal len priestor a časti obvodového múru. Dobudovaním ústavu na výkon väzby v podstate prestala existovať jedna z najstarších väzníc na Slovensku a na jej mieste vznikla moderná a účelová ustanovizeň," dodal.

"V súčasnosti je ústav profilovaný pre výkon väzby obvinených mužov a žien, ako aj pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov súdom zaradených vo všetkých stupňoch stráženia," povedal Baláž.

V ústave je systemizovaných 262 funkčných miest príslušníkov ZVJS a 27 zamestnancov zboru. Celková kapacita je 234 miest pre výkon väzby a 167 miest pre výkon trestu odňatia slobody.

V rámci celého zboru je systemizovaných 4797 funkčných miest príslušníkov zboru a 718 zamestnancov zboru. Celková kapacita ústavov (18 slovenských väzení) je 1782 miest pre výkon väzby a 9159 miest pre výkon trestu odňatia slobody.

V súčasnosti je v slovenských väzeniach vo výkone väzby umiestnených 1559 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8618 odsúdených.