Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici pomáhajú študenti medicíny aj Červený kríž

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti medicíny, ale aj odborov ako ošetrovateľstvo, fyzioterapia, farmácia či veterinárne lekárstvo zo slovenských a zahraničných fakúlt sa organizujú na dobrovoľníckej platforme smepripraveni.sk.

Žilina 28. apríla (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK) pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa aktuálne v službách strieda s kmeňovými zamestnancami nemocnice 50 mladých ľudí.

"V nemocnici sme museli prijať mimoriadne opatrenia a súčasne s výpadkom niektorých zamestnancov na OČR sme tak pocítili väčší tlak na personálne kapacity. Aj vďaka podpore študentov a SČK dokážeme zabezpečiť organizáciu každodenného chodu nemocnice a vykonávať všetky nevyhnutné činnosti," informoval o tom generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že medici a študenti sú dôkladne poučení o hygienicko-epidemiologickom režime, absolvovali školenie BOZP a v nemocnici dostávajú potrebné osobné ochranné pracovné prostriedky podľa typu rizika v oblasti, v ktorej vypomáhajú.

Študenti medicíny, ale aj odborov ako ošetrovateľstvo, fyzioterapia, farmácia či veterinárne lekárstvo zo slovenských a zahraničných fakúlt sa organizujú na dobrovoľníckej platforme smepripraveni.sk. "Mnohí ako dobrovoľníci pracujú prvýkrát a neprestávajú ani s pribúdajúcim množstvom školských povinností súvisiacich so skúškovým obdobím. Pomáhame na filtroch pri vstupoch do nemocnice i v nedávno otvorenom  mobilnom odbernom mieste," priblížili koordinátorky dobrovoľníkov v rámci platformy smepripraveni.sk v Žilinskom kraji Soňa Salvová a Mária Belinská.

Predseda Územného spolku SČK Žilina Peter Martinek uviedol, že radi prijali výzvu FNsP v Žiline na zapožičanie humanitárneho stanu SČK a zabezpečenie dobrovoľníckej služby. "Mnoho červenokrižiakov v žilinskej nemocnici praxuje, dokonca mnohí zamestnanci sú členmi SČK v Žiline. Preto cítime potrebu podať pomocnú ruku práve počas mimoriadnej situácie," dodal Martinek.

"Nesmierne ma teší, že nastupujúca mladá generácia dokázala takýmto spôsobom okamžite zareagovať na vzniknutú situáciu a vlastnou iniciatívou priložiť ruku k dielu," uzavrel generálny riaditeľ FNsP Žilina.