Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Obec Závod trápi nedostatok vody, hrozí znížením tlaku vo vodovode

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V piatok dávame poslednú výzvu, ak sa spotreba nezníži, počas víkendu pristúpime k zníženiu tlaku vody, uviedol starosta obce, ktorá má dlhodobo problém s kapacitou pitnej vody.

Bratislava 22. júla (TASR) - V obci Závod na Záhorí možno počas víkendu znížia tlak vody v obecnom vodovode. Obec je pripravená reagovať na fakt, že napriek výzvam a zákazu nepolievať záhrady vodou z obecného zdroja naďalej eviduje nadmernú spotrebu práve v podvečerných časoch, keď sa zavlažujú trávniky a záhrady. TASR o tom informoval starosta Závodu Peter Vrablec.

Zákaz plytvania pitnou vodou z obecného vodovodu samospráva zverejnila už v polovici júla, Vrablec však priznáva, že objem vody klesol na kritickú úroveň a pokiaľ sa situácia rýchlo nezmení, bude potrebné spotrebu regulovať. "V piatok dávame poslednú výzvu, ak sa spotreba nezníži, počas víkendu pristúpime k zníženiu tlaku vody,“ uviedol starosta obce, ktorá má dlhodobo problém s kapacitou pitnej vody.

Na riziko nedostatku vody vo verejnom vodovode vo viacerých obciach na Záhorí upozornila vo štvrtok (21. 7.) aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), medzi sídlami v okrese Malacky, kde prevádzkuje vodovod, označila za najvážnejšiu situáciu v Rohožníku a Studienke. Starostovia spomínaných obcí Peter Švaral i Boris Soukup potvrdili, že výzvu vodárov a žiadosť o šetrenie pitnou vodou tlmočili občanom. "Väčšina našich obyvateľov však používa na zavlažovanie vodu z vlastných studní, nie z verejného vodovodu," upozornili.

Za stabilizovanú označil situáciu s vodou aj starosta Záhorskej Vsi. "Samozrejme, v súvislosti s extrémnym suchom a veľkými teplotami sme tiež vyzvali obyvateľov, aby pitnou vodou neplytvali," zdôraznil pre TASR starosta najzápadnejšej obce Slovenska Boris Šimkovič.

Problém zatiaľ nemajú ani v Malých Levároch, kde prevádzkujú vlastnú vodovodnú sieť. "Aj my pozorujeme, že zásoby spodnej vody klesli, hlavne z plytkejších zdrojov, to však nie je nový problém, ale opakujúci sa jav v v obdobiach veľkých horúčav a sucha," skonštatoval starosta Malých Levár Adrián Pernecký.