Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V UNB postupne pripájajú do eZdravia všetky ambulancie a oddelenia

Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava - Nemocnica Ružinov. Foto: TASR/Michal Svítok

Prípravy na elektronizáciu obsahovali podľa slov Evy Kliskej prácu viacerých úsekov UNB či zdravotnej starostlivosti, personalistiky, zdravotných  výkonov a v neposlednom rade aj informatikov.

Bratislava 7. januára (TASR) – Elektronické zdravotníctvo sa od nového roka spustilo aj v Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku. "UNB má nemocničné informačné systémy certifikované pre pripojenie k eZdraviu. Postupne sú a budú pripájané ambulancie a oddelenia v celej UNB," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Od januára prinesie eZdravie podľa jej slov pacientom najmä efektívnejšie predpisovanie liekov. "Lekár bude mať k dispozícii pacientovu "liekovú kartu" teda prehľad všetkých liekov, ktoré mu boli predpísané a ktoré z lekární vybral za určité obdobie. Taktiež prinesie lekárovi možnosť kontroly interakcií liekov, ktoré pacient užíva vs. ktoré sú mu predpisované, čo má významný efekt pre kvalitu v liečbe pacienta," priblížila Kliská.

Elektronizácia zdravotníctva má prioritne priniesť zlepšenie kvality a spresnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti najmä pre pacienta, keď lekár bude mať pre rozhodovanie o diagnostike a následnej liečbe pacienta k dispozícii urýchlene všetky potrebné informácie. "Sekundárnym efektom bude racionalizácia najmä v oblasti opakovaných laboratórnych a diagnostických vyšetrení, predpisovaní liekov, čo môže priniesť výraznú úsporu finančných prostriedkov," doplnila Kliská.

Prípravy na elektronizáciu obsahovali podľa jej slov prácu viacerých úsekov UNB či zdravotnej starostlivosti, personalistiky, zdravotných  výkonov a v neposlednom rade aj informatikov. "Príprava spočívala v skompletizovaní registrov lekárov a kontrole všetkých povolení vrátane nastavenia korektných pracovnoprávnych vzťahov v rámci Národného zdravotníckeho informačného systému a tiež inštalácia potrebného softvéru a hardvéru - čítačiek, či už na serveroch nemocničných informačných systémov, ako aj na počítačoch, s ktorými pracujú lekári," zhrnula hovorkyňa nemocnice.