Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Prievidzi a Partizánskom bude štrajkovať vyše 60 percent škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavnou požiadavkou odborového zväzu je zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o desať percent.

Prievidza 19. novembra (TASR) - Vyše šesťdesiat percent škôl v okresoch Prievidza a Partizánske sa plánuje zapojiť do štrajku, ktorý sa má začať 26. novembra.

Ako upozornila predsedníčka krajskej rady združenia základného školstva v Trenčianskom Kraji Anna Jarabinská, percentuálne zastúpenie zapojených škôl ešte nie je konečné. "Ešte spracovávame podklady, ktoré nám chodia zo škôl. Podľa predbežných spracovaní štatistiky sa v Trenčianskom kraji plánuje do štrajku zapojiť vyše 60 percent škôl. Pre prievidzský okres je to momentálne 64 percent a pre okres Partizánske 68,78 percenta škôl." Podľa slov Jarabinskej, presné čísla bude vedieť v priebehu tohto týždňa.

Päťpercentné zvýšenie platov odmietli
V prípade, že sa štrajk uskutoční, odborári plánujú aj protestné zhromaždenia vo väčších mestách na Slovensku. "V spomínaných okresoch nie je naplánované žiadne protestné zhromaždenie. Štrajkujúci z nášho kraja sa zúčastnia zhromaždení v Banskej Bystrici a Bratislave," doplnila Jarabinská.

Hlavnou požiadavkou odborového zväzu je zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o desať percent. Z nej ustúpiť nemienia. Vláda im v októbri ponúkla päťpercentné zvýšenie, to však odmietli. Tento týždeň ich čakajú rokovania s ministrom financií.