Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V oravskom Kline si pripomenú významných rodákov Skyčákovcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

František Skyčák starší sa narodil v Kline a navštevoval tu i ľudovú školu. Aktívnym bol už počas štúdií v Levoči, kde založil študentský spolok. Do politiky vstúpil v roku 1894.

Klin 16. októbra (TASR) - Pri príležitosti 150. výročia narodenia politika spod Babej hory Františka Skyčáka staršieho a 120. výročia narodenia jeho syna, cirkevného dejateľa a filozofa Františka Skyčáka pripravujú v priestoroch kultúrneho domu v Kline spomienkové podujatie. Uskutoční sa 23. októbra o 11.30 h. TASR o tom informovala Eva Pechová z Oravského kultúrneho strediska.

V programe vystúpia s príspevkami Pavol Parenička z Matice slovenskej, ktorý sa v referáte zameria na dve generácie rodu Skyčákovcov, Michal Čajka z Katolíckej univerzity v Ružomberku s príspevkom o Skyčákovcoch a ich plátenníckych kúriách v Kline. „Na záver Vendelín Ťažandlák sprítomní odkaz hornooravského plátenníctva pre súčasnosť. Sprievodný kultúrny program pripravia deti z miestnej Základnej školy s materskou školou v Kline,“ načrtla Pechová.

František Skyčák starší sa narodil v Kline a navštevoval tu i ľudovú školu. Aktívnym bol už počas štúdií v Levoči, kde založil študentský spolok. Do politiky vstúpil v roku 1894 a stal sa iniciátorom vzniku Slovenskej národnej strany. V rokoch 1911 až 1914 bol redaktorom Slovenských ľudových novín.

František Skyčák mladší po vysviacke za kňaza nastúpil na svoje prvé pôsobisko ako kaplán v Zázrivej. V roku 1922 bol povolaný na katedru kresťanskej filozofie v kňazskom seminári v Spišskej kapitule, ktorá sa stala miestom jeho pedagogického a duchovného pôsobenia.

Podujatie je realizované v rámci cyklu Rodom a srdcom z Oravy, ktorým Oravské kultúrne stredisko dlhodobo prezentuje a propaguje kultúrno-historický potenciál a osobnosti regiónu. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.