Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Michalovciach celkovo evidovali 20 pacientov s podozrením na osýpky

Ilustračné foto Foto: TASR

O prvých prípadoch zavlečenia osýpok na dolný Zemplín, konkrétne z Veľkej Británie, Úrad verejného zdravotníctva SR informoval začiatkom minulého týždňa.

Michalovce 4. júna (TASR) - Infekčným oddelením michalovskej nemocnice prešlo celkovo asi 20 pacientov s podozrením na osýpky. K pondelkovému ránu ich tam bolo hospitalizovaných sedem. Niektorí boli v minulých dňoch prepustení domov. TASR o tom informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje.

Ochorenie prebieha podľa jej slov s relatívne vysokými teplotami, bolesťami hlavy, pridružený je kašeľ, bolesť brucha, u niektorých pacientov svrbenie. "Zatiaľ sme však u nich nezaznamenali závažnú komplikáciu priebehu ochorenia, takisto kapacity oddelenia nemocnice sú zatiaľ dostatočné," spomenula.

Medzi chorými je aj zdravotnícky personál. "Momentálne máme potvrdenú diagnózu u jedného zamestnanca michalovskej nemocnice, ktorý je už v domácej liečbe. Pri druhom zamestnancovi ešte prebiehajú testy," vysvetlila Fedáková. Na margo toho uviedla, že približne rok má Svet zdravia vypracovaný celosieťový štandard pre nemocnice, ktorý sa týka osýpok. "Všetkým zamestnancom tiež poskytujeme možnosť zaočkovať sa proti osýpkam, pričom vakcináciu hradí zamestnávateľ," doplnila.

Ako ďalej uviedla, nemocniční epidemiológovia počas minulého roka u zamestnancov pôsobiacich prioritne na rizikových oddeleniach, ako sú napríklad infekčné, pediatria či centrálny príjem, zisťovali, či prekonali osýpky, alebo boli v minulosti správne zaočkovaní. "Na základe toho im bolo odporučené preočkovanie, ktoré napríklad na infekčnom oddelení absolvovala drvivá väčšina zamestnancov," zdôraznila Fedáková s tým, že personál však nemôžu k tomuto kroku nútiť, je to na jeho osobnom rozhodnutí.

O prvých prípadoch zavlečenia osýpok na dolný Zemplín, konkrétne z Veľkej Británie, Úrad verejného zdravotníctva SR informoval začiatkom minulého týždňa. Najviac prípadov evidujú v obci Drahňov, kde boli v tejto súvislosti zaočkované aj desiatky obyvateľov. Prijaté boli viaceré protiepidemické opatrenia.