Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Ľubietovej je o voľby záujem, koná sa tu aj Michalský jarmok

Na Slovensku sa dnes o 7.00 hod. začali v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby v ére samostatnej SR. V Ľubietovej v okrese Banská Bystrica je o predčasné parlamentné voľby záujem. V obci sa koná aj tradičný Michalský jarmok, do tunajšej volebnej miestnosti tak prichádzajú svoj hlas odovzdať i ľudia s voličskými preukazmi. Na snímke tradičný Michalský jarmok v Ľubietovej 30. septembra 2023. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Veľa ľudí do centra obce prilákal i tradičný jarmok, vo volebnej miestnosti tak evidujú aj väčšie množstvo voličov s hlasovacími preukazmi.

Ľubietová 30. septembra (TASR) - V Ľubietovej v okrese Banská Bystrica je o predčasné parlamentné voľby záujem. V obci sa koná aj tradičný Michalský jarmok, do tunajšej volebnej miestnosti tak prichádzajú svoj hlas odovzdať i ľudia s voličskými preukazmi.

Volebný okrsok v Ľubietovej bol pre sobotňajšie voľby zriadený v sobášnej miestnosti, ľudia krátko popoludní stáli pred budovou i v rade. "Ráno o 7.00 h ich bolo pomenej, ale pomaly sa to nabaľovalo. Momentálne tu máme dosť veľkú účasť," skonštatoval pre TASR predseda volebnej komisie Martin Spevák.

Veľa ľudí do centra obce prilákal i tradičný jarmok, vo volebnej miestnosti tak evidujú aj väčšie množstvo voličov s hlasovacími preukazmi. "Bolo ich okolo 50. Jeden rok sme mali tak veľa, bolo to v zime. Máme tu Chatu pod Hrbom a boli hlasovať tam," priblížila pre TASR zapisovateľka tunajšej volebnej komisie. Ako dodala, jarmok a voľby sa v obci konajú zrejme prvýkrát.

Michalský jarmok sa v Ľubietovej koná od roku 1792, kedy František II. povolil vtedajšiemu slobodnému kráľovskému mestu vydržiavať štyrikrát v roku výročné trhy. Postupom času sa zachoval len posledný jarmok, ktorý sa tradične konal na Michala. Okrem stánkov s občerstvením či remeselnými výrobkami tu na návštevníkov čaká i folklórny a hudobný program.