Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Lehote pod Vtáčnikom si dnes pripomenuli 73. výročie SNP

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: Martin Baumann

Osláv výročia SNP sa zúčastnil aj priamy účastník bojov.


Lehota pod Vtáčnikom 12. augusta (TASR) - Urobiť všetko preto, aby sa niečo podobné, ako sa dialo 72, respektíve 73 rokov dozadu už na území Slovenska nikdy neuskutočnilo. Aby malé deti, ktoré sú ešte v kočíkoch, nikdy nezažili také hrôzy, ako je vojna alebo akékoľvek ozbrojené konflikty, akékoľvek násilie. To je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) hlavný odkaz SNP. Povedal to dnes na oslavách 73. výročia SNP v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza).

"Nedopustiť, aby tretia generácia, ktorá vzišla po vojne, zabudla na veci a hrôzy, ktoré vojna prináša. Preto je dôležité sa stretávať na takýchto podujatiach,"
podotkol.

Osláv výročia SNP sa podľa odhadu Richtera zúčastnil jediný priamy účastník bojov, o to viac je podľa neho dôležité, aby sa stretávali ich synovia, ich vnuci a pripomínali si hrôzy, ktoré vtedy boli. "Pretože nie je možné, aby sa časom na tieto hrôzy zabudlo a zvlášť na miestach, kde sa viaceré skutky, činy udiali," podotkol.

Richter ďalej zdôraznil, že je tu veľmi dôležitý aj rozmer rodiny. "Ak si tieto veci budeme pripomínať, ak rodina bude naďalej súdržná, tak som presvedčený, že aj obete spred 72, 73 rokov neboli zbytočné a že jednoducho naplnili isté očakávania, ktoré mali, keď do boja vstupovali. Zdvihli zbraň a povedali nie tomu, čo tu bolo. Povedali, chceme inú, slobodnú republiku, kde si budeme tvorcami svojich vlastných dejín. To je hlavný odkaz, nikdy nedopustiť, aby tu bola vojna, násilie," dodal.