Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V krupinskom múzeu začali s 2. etapou obnovy, chcú odstrániť vlhkosť

Ilustračný snímok. Foto: TASR/Jozef Poliak

V tomto roku začali odstránením vlhkosti zo základov budovy na severnej strane múzea a odstránením vlhkosti z depozitára na prízemí.

Krupina 9. júla (TASR) - V Krupine začali ešte v máji s druhou etapou rekonštrukcie meštianskeho domu zo 17. storočia, v ktorom sídli Múzeum Andreja Sládkoviča. Práce zahŕňajú sanáciu vlhkosti historickej časti domu.

Ako informoval historik múzea Miroslav Lukáč, objekt trpí nadmernou vlhkosťou, čím sa degraduje veľká časť priestorov a zbierkových predmetov. "V tomto roku sme začali odstránením vlhkosti zo základov budovy na severnej strane múzea a odstránením vlhkosti z depozitára na prízemí. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o národnú kultúrnu pamiatku, boli všetky postupy odkonzultované s pracovníkom krajského pamiatkového úradu," uviedol.

Na výkopové práce dohliadal tím pod vedením archeológa Martina Kvietka, ktorý skôr, ako pokračovali práce, vyhodnotil nálezovú situáciu.

Okrem odstránenia vlhkosti základov budovy je dôležitým cieľom projektu aj úprava depozitára v súlade s požiadavkami na priestory uchovávajúce kultúrne dedičstvo mesta Krupina a regiónu Hont.

Na túto etapu bude nadväzovať ďalšia pripravovaná obnova objektu - sanácia vlhkosti západnej strany – fasády múzea. Obnova objektu bude pokračovať aj vďaka dotáciám poskytnutým Ministerstvom kultúry SR a financiám z rozpočtu mesta Krupina.

Práce na obnove objektu sa začali pred asi dvoma rokmi. V prvej etape sa staticky zabezpečovali jeho narušené časti.