Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Krajskom múzeu v Prešove odhalia tajomstvá cisárovnej Sisi

Na archívnej snímke retušovaný portrét cisárovnej Alžbety Bavorskej, známej ako Sisi. Foto: TASR - František Iván

V rámci tretieho ročníka Leta s Rákocim ponúka múzeum predstavenie a dramatizované čítanie s touto tematikou.

Prešov 9. augusta (TASR) - Divadlo teatrálnej skratky predstaví v Krajskom múzeu v Prešove dramatizovaný pohľad do regionálnych dejín. Podľa organizátorov sa však nebude bojovať, ale zabávať. Ako to v minulosti vyzeralo a aké tajomstvá ukrývala cisárovná Sisi, sa návštevníci múzea dozvedia v nedeľu 12. augusta v Rákociho paláci, v ktorom sídli krajské múzeum.

V rámci tretieho ročníka Leta s Rákocim ponúka múzeum predstavenie a dramatizované čítanie s touto tematikou. Všetko sa uskutoční pod taktovkou režiséra, scenáristu, herca, spisovateľa a vysokoškolského pedagóga Petra Karpinského.

Hlavným bodom programu bude hra o Irme Sztárayovej, ktorá sa narodila v Starom a zomrela v Sobranciach. Od roku 1894 bola dvornou dámou a najbližšou spoločníčkou cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi.

"Cisárovnú sprevádzala na všetkých jej cestách a poznala jej dôverné tajomstvá. Bola pri nej aj v osudný deň 10. septembra 1898 v Ženeve, kedy cisárovnú smrteľne zranil atentátnik," priblížila riaditeľka Krajského múzea v Prešove a autorka projektu Mária Kotorová.

Ďalší program vyplní poézia, spev a tanec. Dramatizovaným čítaním sa diváci pomyselne prenesú do Markušoviec, kde sídlil grófsky rod Mariássy.

"Dozvedia sa rôzne informácie o oprave kaštieľa či výstavbe letohrádku Dardanely, ale aj zaujímavosti o plánovanej cisárskej návšteve," prezradila Kotorová.

Po divadelnom predstavení si môžu návštevníci múzea prezrieť historickú expozíciu, v rámci ktorej je vystavená aj čipkovaná šatôčka, ktorá sa pripisuje cisárovnej Alžbete, ale aj ďalšie cenné exponáty z minulosti Prešova a jeho okolia. Vo výstavných priestoroch je predstavená aj kolekcia petrolejových lámp z poľského Krosna, ktoré spravuje najcennejšiu zbierku lámp na svete.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. januára 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100.000 predmetov.