Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach spoznávajú biológovia život slovenských jaskýň

Foto: TASR/Veronika Klusková

Na konferencii, ktorá sa koná od 2. do 7. septembra, sú prezentované aj nové výsledky z prieskumu jaskýň na Slovensku, ktoré podčiarkujú jedinečnosť prírody našej krajiny.

Košice 4. septembra (TASR) – Príležitosť spoznať slovenské jaskyne majú odborníci z 23 krajín sveta, ktorí sa v Košiciach tento týždeň zišli na 21. Medzinárodnej konferencii o podzemnej biológii. Účastníci z Brazílie, USA, Austrálie či Nemecka v rámci programu v stredu (5.9.) navštívia unikátnu Dobšinskú ľadovú jaskyňu a Demänovskú jaskyňu slobody.

Ústrednou témou podujatia je odhaľovanie biodiverzity jaskynných ekosystémov a ich ochrana. "Stále vieme ešte málo o tom, aké jaskynné organizmy žijú v jaskyniach po celom svete, takže prvým takým krokom je vôbec zistiť tú veľkú diverzitu," uviedol dnes pre novinárov docent Ľubomír Kováč z Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika, ktorá podujatie organizuje.

Na konferencii, ktorá sa koná od 2. do 7. septembra, sú prezentované aj nové výsledky z prieskumu jaskýň na Slovensku, ktoré podčiarkujú jedinečnosť prírody našej krajiny. Slovenskí odborníci sa pochvália napríklad nedávnym objavom druhu jaskynného chvostoskoka, ktorý bol zaznamenaný výlučne na Slovensku. "Je veľmi malý bezkrídly hmyz, jeho rozmer tela je necelý milimeter, takže uniká pozornosti. Doposiaľ sme ho našli v štyroch jaskyniach," konštatoval Kováč.

Podujatie je zamerané aj na ochranu jaskýň, keďže ide o veľmi zraniteľné a ohrozené ekosystémy. Takéto odborné stretnutia sa konajú pod hlavičkou Medzinárodnej spoločnosti pre podzemnú biológiu v dvojročných intervaloch v rôznych krajinách sveta.