Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Jelšave privítali relikviu svätého Cyrila

Relikvia svätého Cyrila dorazila v stredu 4. septembra 2012 v rámci putovania po Slovensku do kostola svätého Petra Pavla v Jelšave. Ako povedal miestny farár Marián Feledi, v rámci príprav na oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov na Slovensko, putuje časť ostatkov svätca z nitrianskej katedrály po celom Slovensku. Do 18.00 je vystavená v kostole pre verejnosť, zajtra ju prevezú do Revúcej. Udalosť však verejnosť príliš nezaujala. Prišlo len niekoľko jednotlivcov. Foto: TASR/Ján Siman

Na príchod relikvie svätého Cyrila do Jelšavy sa prišlo pozrieť niekoľko jednotlivcov. Presklenú skrinku na nosidlách vystavili pred oltárom, aby sa pri nej mohli veriaci nerušene pristaviť.

Jelšava 5. septembra (TASR) - Relikvia svätého Cyrila dorazila dnes v rámci putovania po Slovensku do kostola svätého Petra a Pavla v Jelšave.

Ako pre TASR povedal miestny farár Marián Feledi, v rámci príprav na oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov na Slovensko putuje časť ostatkov svätca z nitrianskej katedrály po celom Slovensku. Do 18.00 h je vystavená v kostole pre verejnosť, vo štvrtok (6.9.) ju prevezú do Revúcej.

Na príchod relikvie svätého Cyrila do Jelšavy sa prišlo pozrieť niekoľko jednotlivcov. Presklenú skrinku na nosidlách vystavili pred oltárom, aby sa pri nej mohli veriaci nerušene pristaviť. Príležitosť na to majú do 18.00 h. Po svätej omši kostol zatvoria.

"Pre mňa je táto chvíľa skutočne radostná, najmä preto, že Coburgovci, ktorí tu v minulosti pôsobili, patrili k vyznávačom byzantského obradu. Vierozvestcov mali vo veľkej úcte, o čom svedčí aj veľká freska na stene tohto kostola. Mám pocit, že po tých dejinných kľučkách dorazili pozostatky svätého Cyrila na miesto, kde sa môžu cítiť skutočne ako doma," povedal Feledi.

Púť relikvie po Slovensku organizuje rímskokatolícka cirkev. Medzi jednotlivcami však boli aj zástupcovia iných vierovyznaní. Obyvateľom sa pri tejto príležitosti prihovoril aj primátor Jelšavy Milan Kolesár, ktorý je evanjelikom. "Veľmi ma mrzí, že prišlo tak málo ľudí. Takúto príležitosť, aby sme si uctili svätých Cyrila a Metoda, máme skutočne len zriedka. Sú to osobnosti, ktoré spájajú všetky kresťanské spoločenstvá a ktoré nám okrem viery priniesli na Slovensko aj písmo. Aj vďaka nim sme po 1150. rokoch stále Slováci," povedal Kolesár.


Tu bude player