Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Humennom sa uskutoční konferencia o 1. svetovej vojne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzinárodná vedecká konferencia Slovensko a prvá svetová vojna sa bude konať v priestoroch Vihorlatského múzea.

Humenné 25. apríla (TASR) - V Humennom sa v piatok (26. 4.) uskutoční medzinárodná vedecká konferencia zameraná na prvú svetovú vojnu na Slovensku. V spolupráci s Vihorlatským múzeom v Humennom ju organizuje Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy. Ako pre TASR uviedol predseda KVH Martin Drobňák, na konferencii sa zúčastnia odborníci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

Celkovo odprezentujú 19 rôznych prednášok pokrývajúcich vojenské, kultúrne, spoločenské a hospodárske aspekty prvej svetovej vojny. Podľa Drobňáka zaznejú aj výnimočné informácie, napríklad v prednáške Tamása Pintéra, ktorý sa zaoberá osudom košických delostrelcov, ktorí skončili až na bojiskách v dnešnej Palestíne.

Pozornosť upriamil aj na príspevok Bélu Bartóka, ktorý sa venuje životu rusínskeho obyvateľstva na severovýchodnom Slovensku. "Pri svojom výskume vychádzal zo záznamov, štatistík a hlásení, ktoré vznikli v čase obnovy zničených dedín. Tieto poznatky sú podľa môjho názoru dôležité nielen pre ďalší výskum historikov, ale napríklad aj etnografov," uviedol Drobňák.

Medzinárodná vedecká konferencia Slovensko a prvá svetová vojna sa bude konať v priestoroch Vihorlatského múzea. "Všetky prednášky budú nahrávané a postupne publikované na internete, čo umožní prístup aj tým, ktorí sa nemôžu zúčastniť osobne," doplnil.