Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

V Hospici Matky Terezy si uctili pamiatku niekdajších pacientov

Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi. Foto: TASR - Maroš Černý

Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi je prvý a zároveň najstarší hospic na Slovensku. Funguje už viac ako 20 rokov.

Bardejov 22. januára (TASR) - V Hospici Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, ktorý je v správe Arcidiecéznej charity Košice (ACHK), vlani prežilo svoje posledné chvíle 67 pacientov. Ich pamiatku si tu počas víkendu uctili spomienkovou slávnosťou. TASR o tom z ACHK informovala Silvia Hrabčáková.

"Hospicová starostlivosť je nielen o fyzickej podpore, ale zahŕňa aj sociálny, psychologický a duchovný rozmer. Vďaka tomu sa celková kvalita posledných dní pacienta zvyšuje. V odbornom sprevádzaní aj rodiny pacientov nachádzajú oporu v čase straty svojich blízkych," priblížil vedúci Hospicu Matky Terezy Bohuš Čepiga.

Svätú omšu za pozostalých slúžil dekan Rímskokatolíckej farnosti Bardejov Marek Kreheľ. "Je dôležité, aby v posledných chvíľach a odchode do večnosti nebol človek osamotený, ale bol obklopený láskavým personálom. Práve to cítiť v tomto hospici, ktorý nie je len budovou, ale ponúka pocit bezpečia a dôstojnosti," povedal.

Spomienkovej slávnosti sa zúčastnili aj dobrovoľníci z modlitbového spoločenstva, ktorí sú duchovnou oporou pre pacientov. Spoločenstvo funguje štyri roky a tvorí ho 15-členná skupina mladých.

Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi je prvý a zároveň najstarší hospic na Slovensku. Funguje už viac ako 20 rokov.