Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Galérii Medium sa dozviete o mayskom i jaskyniarskom umení

V bratislavskej Galérii Medium sa dnes začína cyklus medziodborových seminárov s názvom Sila a bezmocnosť slova II, Umelecké a kultúrne dianie rokov 1991-2011 + 1.

Bratislava 20. novembra (TASR) – V bratislavskej Galérii Medium sa dnes začína cyklus medziodborových seminárov s názvom Sila a bezmocnosť slova II, Umelecké a kultúrne dianie rokov 1991-2011 + 1. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Počas troch dni budú prednášať odborníci zo SR a ČR. Na voľne prístupnom podujatí nebude chýbať diskusia.

Vlani spomínaná galéria oslávila 20. výročie svojho založenia a vďaka podpore MK SR a Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) usporiadala k tomuto jubileu prvý cyklus medziodborových seminárov. Na ňom odborníci z rôznych oblastí predniesli svoje príspevky tematicky viazané na sledované dvadsaťročie existencie Galérie Medium (1991-2011).

"Pre úspech podujatia a vďaka opätovnej podpore partnerov galéria zorganizovala jeho pokračovanie s ďalšou šesticou zaujímavých odborníkov, ktorí prednesú svoje reflexie v dňoch 20.-22. novembra a v následnej moderovanej diskusii budú otvorení otázkam poslucháčov," uviedla pre TASR Katarína Morháčová z VŠVU.

V úvodnej prednáške Jan Zálešák, kritik a teoretik umenia z Katedry teorií a dějin umění Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brne bude hovoriť na tému Myšlení budoucnosti v současném umění aneb Můžeme postavit budoucnost na troskách minulosti? Popoludní ho vystrieda publicista a teológ, šéfredaktor portálu JeToTak.sk Michal Havran ml. s prednáškou Od radikálnej reformácie, k radikálnej utópii - dejiny európskeho pirátstva a sémantická kontajnerizácia.

Aj v stredu sú v programe dve prednášky, tentoraz v podaní žien. Najskôr sociálna antropologička z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied Soňa Gyárfáš Lutherová uvedie svoj "Pohľad z inej strany: antropológia dizajnu." Popoludní akademická sochárka z Katedry intermédií a multimédií VŠVU Anna Daučíková prednesie "Pár poznámok k otázke queer identity v umeleckej práci".

Záverečný deň je tematicky venovaný histórii umenia v prírode. Milan Kováč, mayológ z Katedry porovnávacej religionistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, priblíži záujemcom mayské neoficiálne umenie a o čom hovoria čmáranice na stenách ruín v stredoamerickej džungli. Následne geograf a speleológ Zdenko Hochmuth z Ústavu geografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach potvrdí, prečo jaskyniarstvo chápe ako tvorivú činnosť.