Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Detve sa zopakuje protest proti zámeru ťažiť zlato

Foto: TASR/Dušan Hein

Odborári z PPS Detva budú opäť protestovať proti ťažbe zlata.

Banská Bystrica/Detva 4. septembra (TASR) - Presne päť mesiacov po prvom proteste proti zámeru ťažby zlata metódou kyanidového lúhovania, budú detvianski odborári z PPS Detva protestovať s rovnakým cieľom opäť. Aktuálne protestné zhromaždenie sa v Detve uskutoční v stredu, 5. septembra.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedal predseda ZO OZ KOVO pri PPS Detva Stanislav Ľupták, zhromaždenie začne o 15:15 hod. na priestranstve pred Kultúrnym centrom Andreja Sládkoviča v Detve a bude pokračovať protestným pochodom po uliciach Štúrova, M. R. Štefánika a Partizánska, pred sídlo spoločnosti EMED Slovakia na Námestí SNP v starej Detve.

Tam sa uskutoční zhromaždenie zamestnancov PPS Detva a občanov miest a obci Podpoľania. "Na mieste chceme doručiť stanovisko Výboru ZO OZ KOVO k technicko-ekonomickej štúdii a štúdii sociálnych dopadov ťažby zlatej rudy na región," uviedol Ľupták.

Prípadná ťažba bude mať podľa Ľuptáka negatívny dopad nielen na tamojšie životné prostredie, ale aj na prácu strojárov vo výrobných halách, ktoré sa nachádzajú len niekoľko desiatok metrov od ťažobnej lokality. "Do hál, ktoré by sa mali v prípade ťažby presťahovať bolo vynaložené od roku 2005 približne 16,7 milióna eur. Noví majitelia spoločnosti Slavia Tools, ktorých by sa ťažba mala najviac dotknúť pri tom vôbec neuvažuje o presunutí výroby, naopak, chce výrobu ešte rozšíriť a prijať aj nových zamestnancov," pripomenul Ľupták.

Na tlačovej konferencii k problematike ťažby zlata v lokalite Biely vrch sa zúčastnili aj zástupcovia samospráv, občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato a zamestnávateľov pôsobiacich v Areáli PPS. Predstavitelia dotknutých miest a obcí vyjadrili obavy z možnej zmeny platných banských zákonov, tak, aby samosprávy a občania nemali žiadne, alebo len veľmi obmedzené možnosti zúčastňovať sa povoľovacích procesov. Všetky navyše zdôraznili, že s ťažbou zlata, ako aj s určením dobývacieho priestoru pre túto ťažbu nesúhlasia, čo už vyjadrili uzneseniami obecných a mestských zastupiteľstiev.

Odborári z PPS Detva zorganizovali protestný pochod proti ťažbe zlata aj v apríli. Vtedy prišli pred sídlo spoločnosti vyjadriť svoj nesúhlas s ťažbou asi 800 ľudí.