Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V bratislavskej SVÚ je výstava s názvom Scénografia

V expozícii sú ukážky dvoch najvýznamnejších slovenských scénografov.

Bratislava 10. apríla (TASR) – V Kamennej sále Galérie Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ) v Bratislave sprístupnili dnes výstavu s názvom Scénografia. Autormi diel sú Ján Hanák a Otto Šujan, ktorí patria medzi prvých absolventov odboru scénografie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u zakladateľa slovenskej scénografie, profesora Ladislava Vychodila.

"Obaja sa hrdo hlásia, že vychodili školu u Vychodila. Keď študovali, ešte sa scény maľovali a školu opustili ako maliari dekorácií," povedal na dnešnej vernisáži znalec slovenského divadelníctva Ladislav Čavojský.

V expozícii sú ukážky z Hanákovej tvorby pre Štátne divadlo v Košiciach, kde pôsobil od roku 1954. Sú nimi javiskové scény k Čapkovej Bielej nemoci, Donizettiho Nápoju lásky, Wagnerovému Blúdiacemu Holanďanovi, Verdiho Nabuccu, Mozartovmu Donovi Juanovi, Cikkerovmu Vzkrieseniu, Suchoňovmu Svätoplukovi a iným inscenáciám.

"Hanák mál rád operu a jeho scéna vždy vhodne spievala," zhodnotil výtvarníkovu tvorbu Čavojský.

O rok starší Šujan (1930) má na výstave scény z javísk pre rakúske divadlá Festspielhaus Bregenz a Stadttheather St. Gallen, Slovenské národné divadlo, ale tvoril najmä pre bratislavské Divadlo Nová scéna.

"V 60. rokoch bola Nová scéna najprogresívnejšie muzikálové divadlo v Československu. Zásluhu na tom mal aj Šujan, ktorý napriek malému, kinovému javisku vytváral ilúziu veľkého dramatického priestoru," zdôvodnil Čavojský.

Na výstave sa podieľa občianske združenie Pro scena, ktoré vydalo k nej malé katalógy oboch umelcov.