Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

V Bratislave môžno vidieť medvede, ktoré spájajú svet

Nezvyčajnú výstavu sôch 109 medveďov, symbolizujúcich porozumenie a toleranciu medzi štátmi sveta, si možno oddnes pozrieť v priestoroch bratislavského obchodného centra Polus. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výstava pod názvom United Buddy Bears – The Minis, ktorá je na Slovensku po prvý raz, potrvá do 13. augusta.

Bratislava 1. júla (TASR) - Nezvyčajnú výstavu sôch 109 medveďov, symbolizujúcich porozumenie a toleranciu medzi štátmi sveta, si možno oddnes pozrieť v priestoroch bratislavského obchodného centra Polus. Výstava pod názvom United Buddy Bears – The Minis, ktorá je na Slovensku po prvý raz, potrvá do 13. augusta.

"Medvede, ktoré predstavujú krajiny z celého sveta a držia sa za ruky, symbolizujú fakt, že vedľa seba môžu stáť aj krajiny, ktoré by zrejme pri sebe veľmi stáť nechceli," objasňuje zmysel výstavy Nemec Klaus Herlitz. Ten spolu s manželkou vymyslel projekt Medvede bez hraníc, v rámci ktorého sa výstava koná. "Tieto medvede, ktoré predstavujú krajiny nezávisle od nejakého politického či ekonomického zoskupenia, chcú naznačiť potrebu tolerancie, úcty a porozumenia medzi národmi. Takže pri sebe stoja napríklad medvede symbolizujúce Izrael a Palestínu," poznamenal Herlitz.

Výstavu dnes popoludní slávnostne otvoril primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Pripomenul, že okrem šírenia myšlienky vzájomnej úcty medzi národmi ponúka výstava aj hľadanie možností, ako pomôcť tým, ktorí to potrebujú.



Pod záštitou Slovenského paralympijského výboru sa preto bude v rámci výstavy konať charitatívna zbierka. Každý, kto si symbolicky „odkúpi“ medveďa, prispeje pre paraolympijských športovcov. "Jeden z našich úspešných športovcov Jakub Krako vymyslel projekt 'Hľadáme talenty', vďaka ktorým chceme pomáhať mladým paraolympijským športovcom. Aj výťažok z tejto výstavy pôjde na ich rozvoj a podporu a verím, že už v Brazílii 2016 budú miešať kartami," povedal pre TASR predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Tu bude player


Myšlienku výstavy ocenila aj paraolympijská medailistka Veronika Vadovičová, ktorá je spolu so svojím kolegom Petrom Mihálikom a hercom Richardom Stankem amabasádorkou výstavy. "Som veľmi rada, že takáto výstava môže pomôcť mladým olympijským športovcom a vôbec spropaguje náš paraolympijský šport, pretože to potrebuje," uviedla pre TASR Vadovičová, ktorú o 59 dní čaká štart na paraolympijských hrách v Londýne.

Podporu prejavila svojou účasťou na otvorení výstavy aj olympijská medailistka Martina Moravcová a takisto strieborný hokejista z majstrovstiev sveta Libor Hudáček.

Výstava United Buddy Bears – The Minis očarila po celom svete už vyše 20 miliónov návštevníkov a jej mierumilovné posolstvo morálne podporili i mnohí štátni predstavitelia. Slávnostné otvorenie v Británii sa napríklad uskutočnilo v prítomnosti kráľovnej Alžbety II. Prostredníctvom rôznych aktivít, ktoré sa konajú počas výstavy, sa doteraz vyzbieralo viac ako 1,9 milióna eur pre UNICEF a miestne organizácie na pomoc deťom.