Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Útulok v Kežmarku bojuje s nedostatkom financií i miesta pre zvieratká

Stav v útulku je momentálne veľmi kritický, priestory sú úplne plné.

Kežmarok 20. novembra (TASR) – V kežmarskom útulku bojujú s nedostatkom financií i miestom pre zvieratá. Správkyňa útulku Alžbeta Ninčáková pre TASR uviedla, že momentálne sa tu nachádza okolo 100 psíkov, ktorých nikto nechce a každý deň majú žiadosti o umiestnenie ďalších.

"Náš stav je momentálne veľmi kritický, priestory máme úplne plné, nosia k nám psíkov aj z okolitých dedín a aj tých, ktorých policajti odchytia na ulici," zhodnotila Ninčáková. Útulok funguje ako občianske združenie od roku 2000 a v mestskom areáli pri rieke Poprad, kde v minulosti bývali bezdomovci, sú už šiesty rok. Keď psíka donesú do útulku, najprv ho odblšia a odčervia, nasleduje 7-dňová karanténa a po nej veterinárne úkony. "To znamená prehliadka, očkovanie, kastrácia, sterilizácia, čipovanie, dostanú kompletnú vakcináciu a sú pripravení ísť k novým majiteľom," konkretizovala správkyňa.

Chybou podľa nej je, že na východnom Slovensku sa ľudia nenaučili, že zvieratá treba dať kastrovať, aby sa neprimerane nezvyšoval ich počet. "Je to nezáujem našej spoločnosti, aj ten psík do nej patrí. Stále hovoríme kastrovať, sterilizovať, ľudia to nechcú robiť, lebo je to proti prírode. Ale potom nám tu cez plot prehadzujú šteniatka, nechávajú ich vo vreciach a je to nekonečný príbeh," konštatovala Ninčáková. Keď útulok nechce prijať psíkov, ľudia sa podľa nej dokonca vyhrážajú, že ich utratia, utopia, alebo vyhodia do lesa.

Zmeniť najmä myslenie ľudí

"Treba zmeniť myslenie ľudí, inak to nezastavíme. Starostovia obcí a miest by mali znížiť poplatky za psov tým ľuďom, ktorí ich dajú sterilizovať a kastrovať, trebárs aspoň na rok, aby to bolo pre nich výhodné, myslím, že by sa to oplatilo," zdôraznila. Podľa nej je úplne iná situácia na západnom Slovensku, kde s kastrovaním a sterilizáciou ľudia nemajú až taký problém. "Keď tam prídeme na návštevu do nejakého útulku, je to tam úplne iné, ako u nás, nazbierajú viac peňazí, tu sa ľudia viac starajú o hospodárske zvieratá a pes, to je len pes, on má byť na reťazi aj celý život," konštatovala Ninčáková.

V útulku majú aj niekoľko mačiek, sedem kozičiek a jednu ovečku, o ktoré sa dennodenne starajú v podstate dvaja ľudia. Cez víkendy a sviatky chodia zvieratá venčiť rodiny s deťmi, alebo iní ľudia, ktorým osud štvornohých miláčikov nie je ľahostajný. V najväčšom počte sa tu nachádzajú zmiešané rasy psíkov, ale sú tu aj čistokrvné plemená. "Máme tu aj takých psíkov, ktorí slúžili chovateľovi, šesť rokov mu rodili šteniatka a teraz, keď sú už staršie, tak ich dáva utratiť. Veterinár sa nad nimi zľutoval a teraz sú tu u nás," objasnila správkyňa.

Útulku finančne veľmi pomáhajú podobné organizácie z Nemecka, vďaka ktorým sa tu mohli postaviť tri unimobunky. "Zaplatili nám vodu, lebo sme mali len studňu, ktorá zamŕzala. Minulý rok nás postihla povodeň, mysleli sme, že skončíme, ale vďaka pomoci celého Slovenska sme vstali, ako Fénix z popola," zdôraznila Ninčáková. Najväčším šťastím pre útulok by podľa nej bolo, keby si psíky našli svoje domovy a pocítili, čo je to ľudská láska.