Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bývalé vedenie firmy UNIPA je podozrivé zo spáchania trestného činu

Konateľ spoločnosti UNIPA s. r. o. Miroslav Procháska sa pre TASR vyjadril, že zistené skutočnosti ho zarazili a vrhajú zlé svetlo na mestskú spoločnosť.

Prievidza 30. januára (TASR) - Hlavná kontrolórka mesta Prievidza Jana Michaličková zistila, že bývalé vedenie mestskej spoločnosti UNIPA s. r. o. sa počas roku 2007 dopustilo trestného činu tým, že nepostupovalo pri zadávaní zákazky dofinancovania a rekonštrukcie verejného osvetlenia v súlade s internou smernicou o verejnom obstarávaní. Hlavná kontrolórka mesta to uviedla v Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti za rok 2012 a túto skutočnosť oznámi orgánom činným v trestnom konaní.

Ako uviedla Michaličková v správe o výsledkoch kontrolnej činnosti, kontrola spoločnosti sa konkrétne týkala komisionárskej zmluvy a jej dodatkov, prijatých faktúr za rok 2007, vyúčtovania kapitálového transferu - verejného osvetlenia, cenovej ponuky spoločnosti BENY-STAV Prievidza, s. r. o. a zmluvy o dielo, vrátane kontroly bankových výpisov, stavebných denníkov vykonaných prác, cenníka, rozpočtov rekonštrukcií, súpisu vykonaných prác, krycích listov čerpania a projektov.

Bývalé vedenie mestskej spoločnosti UNIPA s. r. o. pri zadávaní zákazky dofinancovania a rekonštrukcie verejného osvetlenia vo výške 3,539 milióna Sk (117.473,27 eur) z roku 2007 nepostupovalo v súlade s internou smernicou číslo 12-Postup verejného obstarávania pri zadávaní zákaziek s nízkymi hodnotami a tým porušilo povinnosti komisionára vyplývajúce z článku komunisionárskej zmluvy. "Kontrolovaný subjekt nepostupoval pri zariaďovaní záležitostí s odbornou starostlivosťou, ktorá sa od neho vyžadovala, nevykonával činnosť, na ktorú sa zaviazal v súlade s potrebami a záujmami mesta Prievidza a pri zadávaní zákazky neuplatňoval princíp efektívnosti a hospodárnosti," uvádza sa v správe kontrolórky mesta.

Hlavná kontrolórka mesta ďalej zistila, že mestská spoločnosť UNIPA na základe zmluvy o dielo z 2. októbra 2007 uhradila dve faktúry, spolu vo výške 8,206 milióna Sk (272.417,84 eur) za práce, ktoré podľa denných záznamov stavieb neboli v čase vystavenia faktúry zrealizované. "Tým nepostupovala v súlade s podmienkami zmluvy o dielo, nepostupovala hospodárne a efektívne pri vynakladaní verejných prostriedkov, čím porušila článok komisionárskej zmluvy, podľa ktorej bola povinná ako komisionár konať pri zariaďovaní záležitostí na úseku verejného osvetlenia s odbornou starostlivosťou a chrániť záujmy mesta Prievidza."

Ako sa uvádza v závere správy, na základe výsledkov vykonanej kontroly v spoločnosti UNIPA s. r. o. so zameraním na dodržiavanie podmienok komisionárskej zmluvy pri zariaďovaní záležitostí na úseku verejného osvetlenia v roku 2007 a zistených nedostatkov, oznámi hlavná kontrolórka orgánom činným v trestnom konaní skutočnosti nasvedčujúce tomu, že mohol byť spáchaný trestný čin.

Konateľ spoločnosti UNIPA s. r. o. Miroslav Procháska sa pre TASR vyjadril, že zistené skutočnosti ho zarazili a vrhajú zlé svetlo na mestskú spoločnosť. "Keďže skutočnosti, ktoré nasvedčujú, že bol spáchaný trestný čin, sa stali ešte v roku 2007, osoby, ktoré za ne pravdepodobne nesú zodpovednosť, už v tejto spoločnosti nepracujú. Pozeral som si správu hlavnej kontrolórky a musím povedať, že finančné rozdiely v uzatvorených zmluvách bývalého a súčasného vedenia spoločnosti sú veľmi veľké." Ako uzavrel Procháska, súčasné vedenie spoločnosti UNIPA podporí vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní a bude sa usilovať napraviť mienku občanov, ktorá vznikla v súvislosti so zistenými skutočnosťami.