Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Unikátna bankovka prilákala do Štiavnice zberateľov z celého Slovenska

Spustenie predaja 0-eurovej bankovky s motívom Najdlhšej ľúbostnej básne sveta pri príležitosti 1. výročia otvorenia Banky lásky v historickom dome, kde žila Sládkovičova Marína, v Banskej Štiavnici 19. decembra 2018. Na snímke vystavená 0-eurová bankovka s motívom Najdlhšej ľúbostnej básne sveta. Foto: TASR – Jana Vodnáková

Bankovka vyšla v náklade 10.000 kusov, z toho 8000 kusov je dostupných v Dome Maríny. Sú na nej zobrazení Marína a Andrej Sládkovič, ktorých stvárnili herci Táňa Pauhofová a Robert Roth.

Banská Štiavnica 19. decembra (TASR) - Pred Bankou lásky v Banskej Štiavnici stáli už od rána desiatky zberateľov, ktorí netrpezlivo čakali na spustenie predaja zberateľskej 0-eurovej bankovky s motívom najdlhšej ľúbostnej básne sveta. Výnos z jej predaja chcú použiť na financovanie záchrany historického Domu Maríny, v ktorom sa Banka lásky nachádza.

"Bankovku sme vydali pri príležitosti prvých narodenín Banky lásky," priblížila jej manažérka Gabriela Ondrejková. Celý výnos z predaja pôjde na financovanie záchrany historického Domu Maríny, je totiž zrekonštruovaný len z jednej tretiny. "Na zvyšné dve tretiny záchrany tohto nádherného objektu potrebujeme práve tieto finančné prostriedky," podotkla.

Bankovka vyšla v náklade 10.000 kusov, z toho 8000 kusov je dostupných v Dome Maríny. Sú na nej zobrazení Marína a Andrej Sládkovič, ktorých stvárnili herci Táňa Pauhofová a Robert Roth.

Podľa Ondrejkovej záujem verejnosti o bankovky veľmi prekvapil. V radoch čakali na začatie predaja už od skorých ranných hodín. Prišli ľudia z celého Slovenska, aj zo vzdialenejších regiónov, ako z Popradu či Košíc. "Ohlasy sú veľmi pozitívne, ľudia sa otáčajú v rade niekoľkokrát, keďže limitujeme predaj bankovky päť kusov na jednu osobu," podotkla.

Cestu do Banskej Štiavnice pre svoju zberateľskú vášeň merali aj Ján zo Zvolena či Peter z Dolného Kubína. "Takto vznikajú priateľstvá, keďže sa takto stretávame," poznamenal jeden z nich a druhý ho vzápätí doplnil, že len nedávno sa stretli na Skalnatom Plese. Obaja sa snažia zbierať všetky 0-eurové bankovky, aj keď im niektoré ešte chýbajú.

Banka lásky je jedinou bankou na svete, kde si páry, jednotlivci, ale aj rodiny môžu uschovať svoj príbeh lásky. Je vytvorená z 2900 veršov oficiálne najdlhšej ľúbostnej básne sveta a nachádza sa tam takmer 100.000 schránok lásky. Každá reprezentuje písmeno, znak alebo medzeru Sládkovičovej Maríny.

Za prvý rok navštívilo túto banskoštiavnickú atrakciu približne 20.000 ľudí. V uplynulých dňoch v nej pribudlo nové "nebo lásky", ktoré slúži ako poďakovanie tým, ktorí si zakúpili schránku lásky a stali sa tak šíriteľmi básne Marína. Ide o nádvorie domu, kde je inštalované nebo v podobe srdiečok, ktoré si personalizovali majitelia schránok.