Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ulička jazykov v centre Bratislavy potvrdzuje mnohojazyčnosť Európy

Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa začal 26. septembra 2013 Európsky deň jazykov. Foto: TASR/Martin Baumann

Ulička jazykov je súčasťou osláv Európskeho dňa jazykov, ktorý bol vyhlásený 26. septembra 2001 ako vrcholné podujatie Európskeho roka jazykov. Odvtedy ho organizuje Európska komisia a Rada Európy.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Tradičné podujatie Európsky deň jazykov sa dnes opäť koná v centre Bratislavy. Pod názvom Ulička jazykov sa na Hviezdoslavovom námestí do 13. hodiny prezentujú kultúrne inštitúty či veľvyslanectvá rôznych krajín.

"Máme tu veľa žiakov základných a stredných škôl nielen bratislavských, ale aj z iných regiónov Slovenska. Zážitkovou formou vnímajú rôzne jazyky, zapájajú sa do kvízov a súťaží," uviedla pre TASR Nataša Procházková z Kancelárie Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre preklad v Bratislave.

Okrem množstva detí si na svoje prídu aj dospelí záujemcovia. V jednotlivých stánkoch môžu získať informácie o kurzoch a iných možnostiach vzdelávania, zahraničných pobytoch či rôznych cudzojazyčných podujatiach. Informujú o tom zahraničné kultúrne inštitúty, členovia združenia EUNIC (Instituto Cervantes, Institut Francais, Bulharský kultúrny inštitút, Goethe Institut, Österreich Institut, Poľský inštitút, Instituto Italiano di Cultura, British Council). Tiež Ruské centrum vedy a kultúry, veľvyslanectvá Chorvátskej republiky, Fínska a Srbska, Centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk Studia Academica Slovaca a Slovenský národný korpus. Aj v stánku Kancelárie Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre preklad, SAAIC – Národnej agentúry Programu celoživotného vzdelávania sa dá veľa dozvedieť o tom, čo je viacjazyčnosť.



Ukážky rôznych kultúr

Na pódiu sa striedajú ukážky rôznych kultúr. Bulharské folklórne tance a piesne zazneli v podaní žiakov Bulharskej základnej školy a gymnázia Christa Boteva, árie z opier Giuseppe Verdiho zaspievali študenti Cirkevného konzervatória na Beňadickej ulici, divadelné predstavenie Stretnutie časov – Meeting of Times pripravil British Council. Zazneli aj ukážky zo súčasnej francúzskej hudby, nemecké a ruské piesne i španielsky tanec flamenco. V neďalekom kine Mladosť v hodinových blokoch paralelne premietajú desať historických, rozprávkových, animovaných či poučných krátkych filmov v rôznych jazykoch, o ktoré je veľký záujem.

Ulička jazykov je súčasťou osláv Európskeho dňa jazykov, ktorý bol vyhlásený 26. septembra 2001 ako vrcholné podujatie Európskeho roka jazykov. Odvtedy ho organizuje Európska komisia a Rada Európy (RE). Jeho cieľom je zdôrazňovať obyvateľom členských štátov RE význam štúdia cudzích jazykov, dávať im podnety na učenie sa ďalších jazykov z profesionálnych alebo osobných dôvodov. RE vyjadrila presvedčenie, že jazyková rozmanitosť predstavuje cestu k lepšej medzikultúrnej komunikácii. Zároveň RE podporuje kultúrne dedičstvo a mnohojazyčnosť v celej Európe. Dôkazom je aj skutočnosť, že v Európskej únii je 24 úradných jazykov, vyše 60 regionálnych alebo menšinových jazykov a viac vež 175 jazykov migrantov.