Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Trnavská radnica bude hľadať byty pre dve desiatky rodín

Nájomcovia musia do 30. septembra 2012 podať na mestský úrad žiadosť o poskytnutie bytovej náhrady, inak im ich nárok zanikne.

Trnava 10. apríla (TASR) – Trnavská radnica bude hľadať bývanie pre dve desiatky rodín, ktoré v súčasnosti bývajú v štyroch bytových domoch súkromných vlastníkov. Pred rokmi dostali svoje nájomné byty od mesta a doteraz v nich platili regulované nájomné. Domy však boli vrátené v reštitúciách majiteľom a tým súčasne platný zákon umožnil do konca marca 2012 vypovedať nájmy v bytoch bez uvedenia dôvodu. Zároveň uložil samosprávam do konca roka 2016 poskytnúť dotknutým rodinám náhradné nájomné byty. Nájomníci môžu dovtedy podľa dohody s vlastníkmi v súčasných bytoch zostať bývať, avšak za zmenených podmienok. Jednou z nich je postupné zvyšovania nájomného.

"Nájomcovia musia do 30. septembra 2012 podať na mestský úrad žiadosť o poskytnutie bytovej náhrady, inak im ich nárok zanikne. Svoju situáciu budú musieť riešiť štrnásti nájomníci v bytovom dome, známom ako Evanjelický dom na Námestí SNP 1, ktorého vlastníkom je Evanjelická cirkev a.v. Ďalej sa to dotýka troch nájomcov na Kalinčiakovej 1, dvoch na Kalinčiakovej 27 a dvoch rodín na Štefánikovej 25," informoval dnes TASR hovorca radnice Pavol Tomašovič. Na zaobstaranie bývania pre túto skupinu obyvateľov poskytne štát prostriedky formou dotácie. Mesto môže požiadať o dotáciu na výstavbu nového objektu alebo na zakúpenie jestvujúcich bytov od iných vlastníkov. V Trnave zatiaľ nie je jasné, akú možnosť si vyberú, rozhodne o tom po septembri mestské zastupiteľstvo.