Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčianske Mierové námestie sa prenesie o storočnicu späť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marián Holubčík

Hudobná nedeľa sa bude niesť v atmosfére prvej republiky.

Trenčín 29. júla (TASR) – Elegantné dámy odeté v módnych kúskoch, ktoré sa nosili pred 100 rokmi, či dychový orchester v uniformách z čias Rakúsko-Uhorska môžu stretnúť v nedeľu popoludní na Mierovom námestí obyvatelia Trenčína a návštevníci mesta. Hudobná nedeľa sa bude niesť v atmosfére prvej republiky.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, dámy zo zámku Lednice na Morave sa špecializujú na módne prehliadky z obdobia rokov 1914 až 1945. Prevažná časť ich modelov sú dochované originály. Výnimočnosť ich prehliadky podčiarkne i celkový vzhľad modeliek s dobovými účesmi a make-upom. C. a k. dychový komorný orchester sa špecializuje na repertoár vojenských hudieb rakúsko-uhorskej armády.

Na koncerte zaznie dobová pochodová a tanečná produkcia orchestra. Dobovú atmosféru umocnia historické automobily Aero 662 cabrio (rok výroby 1931), Aero 30 cabrio (1937) a Peugeot 201 (1930).

"Život v Trenčíne do roku 1918 priblíži výstava Koniec Belle Epoque. Zostavil ju historik Vlastimil Hábl. Trenčín bol na prelome 19. a 20. storočia s 1176 príslušníkmi armády a žandárstva po Bratislave, Komárne, Košiciach a Prešove piatym najväčším posádkovým mestom na Slovensku. Vojaci zohrávali progresívnu úlohu pri uvádzaní nových vynálezov i foriem zábavy do provinčného Trenčína," uviedla Ságová s tým, že podujatie sa začne o 17.00 h a mesto Trenčín si ním chce pripomenúť 100. výročie vzniku Československej republiky.