Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Svetielko nádeje oslavuje pohybom a vhodnou výživou pre choré deti

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Na akcii sa zúčastňujú aj odborníci z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 14. júna (TASR) - Občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje, ktoré pomáha onkologicky chorým deťom, oslavuje 21. výročie vzniku a pri tejto príležitosti organizuje v stredu popoludní v Banskej Bystrici podujatie zamerané na pohyb a výživu. V priestoroch jeho sídla si malí bojovníci s rakovinou môžu spolu s rodičmi zacvičiť s profesionálnym kondičným trénerom Marošom Molnárom a ochutnať jeho zdravšie "veselé hambáčiky". TASR o tom informovala Katarína Michalčíková z OZ.

Na akcii sa zúčastňujú aj odborníci z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorí účastníkom poskytnú informácie o prevencii chronických chorôb či bezplatne zmerajú hladinu celkového cholesterolu z kvapky krvi, tlak a pulz alebo percento telesného tuku.

Ťažko chorým deťom sa špeciálne v oblasti výživy venuje nutričný tím Svetielka nádeje. "Uvedomujeme si dôležitosť výživy u našich pacientov počas celého trvania liečby. Je možné, že v budúcnosti zásluhou správnej výživy znížime potrebu antibiotickej liečby alebo podávania transfúzií," uviedla lekárka Kristína Horváthová, ktorá sa na detskej onkológii venuje nutričnej terapii.

"U niektorých rodín vidíme veľké zmeny v stravovaní nielen samotného dieťaťa, ktoré sa u nás lieči, ale aj celej rodiny. Dieťa si pod dozorom nutričnej terapeutky môže vybrať, na čo má v daný deň chuť, a je tak schopné zjesť nemocničnú stravu, ktorá je preň vhodná a nutrične vyvážená," doplnila nutričná terapeutka OZ Ivana Baranová.

Do projektu nutričnej terapie Svetielko nádeje vlani investovalo asi 28.000 eur, zrealizovalo 50 nutričných intervencií a pripravilo 1063 individuálnych jedálničkov pre deti na základe ich výberu v rámci predpísanej diéty.