Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Stredoškoláci si zmerali sily v akademickej debate v anglickom jazyku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do košického turnaja v akademickej debate sa zapojilo viac ako 60 stredoškolákov z celého Slovenska. Súťaž má debatérov viesť k tolerancii a racionálnemu uvažovaniu.

Košice 19. novembra (TASR) - Počas uplynulého víkendu sa na Gymnáziu Tomáša Akvinského v Košiciach uskutočnil turnaj v akademickej debate s názvom Košice Schools Debating Competition, ktorého sa zúčastnilo viac ako 60 stredoškolákov z celého Slovenska. Žiaci počas celého turnaja debatovali o súčasných a zároveň kontroverzných otázkach v anglickom jazyku.

„Debatéri súťažiaci v trojčlenných tímoch sa museli počas podujatia zúčastniť štyroch debatných kôl. V dvoch debatách sa s rovesníkmi stretli na takzvanej pripravovanej téze, ktorú sa dozvedeli tri týždne pred podujatím. Ich úlohou bolo pripraviť si argumenty na obzvlášť pálčivú tému, v ktorej rozoberali, či by mali absolventi vysokých škôl zostať povinne päť rokov po štúdiu v krajine ich univerzity,“ vysvetlil koordinátor stredoškolského debatného programu Martin Vojtek. Zároveň dodal, že v jednej debate museli toto opatrenie obhájiť, v druhej naopak ukázať negatívne dopady tejto tézy.

Na ďalšie dve kolá si pre súťažiach Slovenská debatná asociácia (SDA)pripravila takzvané improvizované tézy, ktoré sa dozvedeli len hodinu pred začiatkom debaty. „Cieľom týchto debát je naučiť študentov tvoriť jasné, logicky správne argumenty pod časovým tlakom, ktoré následne vedia prezentovať,“ dodal Vojtek.

Spomedzi všetkých účastníkov turnaja sa najlepšie darilo trojici Nikola Katonová, Tatiana Pribulová a Martin Sarvaš, ktorí sú žiakmi Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach. Najúspešnejšou rečníčkou podujatia sa stala Lucia Floriánová, študentka gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach.

„Cieľom našich podujatí je nasmerovanie mladých ľudí ku kontroverzným otázkam, s ktorými sa stretávajú na dennom poriadku. Dávame veľký dôraz na to, aby si študenti vyhľadávali kvalitné informácie, na základe ktorých dokážu vytvoriť jasné, logicky správne argumenty, ktoré dokážu prezentovať okoliu. Tréneri, rozhodcovia i debatná metodika takýmto spôsobom vedú debatérov k tolerancii a racionálnemu uvažovaniu,“ povedal člen Správnej rady SDA Martin Burgr.