Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Strážskom zmapovali všetky stromy, prevládajú ihličnany

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Správa poskytuje podrobnú charakteristiku drevín, ich význam pre ekológiu, krajinu a estetiku mesta.

Strážske 27. marca (TASR) - V meste Strážske v okrese Michalovce zdokumentovali všetky stromy na území mesta. Prevládajú ihličnany, najzaujímavejšími lokalitami sú park a alej pagaštanov. Primátor Strážskeho Patrik Magdoško pre TASR uviedol, že dokument starostlivosti o dreviny mesta, ktorý predstavili na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, analyzuje aktuálny stav, druhy aj kvalitu stromov.

Správa poskytuje podrobnú charakteristiku drevín, ich význam pre ekológiu, krajinu a estetiku mesta. Uvádza, že v Strážskom prevládajú ihličnaté dreviny, zaberajú až 54 percent všetkých stromov, pričom dominujú smreky.

Za najvýznamnejšie dendrologické prvky v meste Strážske označil historický park a alej pagaštanov na Mierovej ulici. Vzhľadom na jej rozsah, ale najmä historické súvislosti bola vysadená na počesť svadby grófa Szechényiho a Gladys Vanderbilt a ich príchodu do Strážskeho v roku 1908.

Zároveň upozorňuje na nedostatok rôznorodosti medzi listnatými drevinami a navrhuje zvýšenie ich podielu na zlepšenie mestského prostredia. Primátor vyjadril záväzok využívať tento dokument pri plánovaní, "budem využívať tento dokument, vieme, aké stromy máme, a máme aj odborné návrhy, aké stromy ďalej vysádzať. Je to základ pre udržanie vhodnej klímy a estetiky v meste."

Dokument zdôrazňuje potrebu údržby, ako je správny rez drevín. Predstavuje tiež návrhy na postupnú náhradu ovocných drevín a upozorňuje na potrebu prísnejšieho dodržiavania legislatívnych požiadaviek pri výruboch a ošetrovaní stromov.