Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Stovky ľudí sa opäť zišli v Nitre na zhromaždení Za slušné Slovensko

Na snímke protestné zhromaždenie "Za slušné Slovensko - predvečer svadby" v Nitre dňa 4. mája 2018. Foto: TASR - Henrich Mišovič

K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.

Nitra 4. mája (TASR) – Približne 400 ľudí sa v piatok zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre na proteste, ktorý zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko v predvečer plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.

Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. „My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.

Pred zhromaždených ľudí sa postavila aj Ivana Kohútková z organizácie Greenpeace Slovensko, podľa ktorej žijeme v krajine, v ktorej sa necítime bezpečne, kde štát toleruje trestnú činnosť a netrestá vinníkov. „Chcem sa poďakovať novinárom za ich pomoc pri odhaľovaní prešľapov štátu,“ skonštatovala Kohútková.

O zlyhaní štátu, ktorý ovládali politickí nominanti a bujnie v ňom rodinkárstvo hovorila aj pracovníčka štátneho úradu Monika. „V roku 2013 Robert Kaliňák s dnešnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou s veľkou pompou ohlásili reformu štátnej správy ESO, ktorá priniesla iba nárast byrokracie, zvýšenie počtu úradníkov a právny chaos. Málokto vie, že v rámci Európskej únie má Slovensko hneď po Luxembursku najväčší počet úradníkov v pomere k počtu obyvateľov. A týchto úradníkov si na všetkých stupňoch dosadzuje štátostrana, aby chránili 'ich' ľudí. Tento stav môžu zmeniť iba predčasné voľby,“ vyhlásila.



K väčšej aktivite a angažovanosti vyzval ľudí aj študent a aktivista z iniciatívy Občania pre Nitru Erik Král. „Treba sa aktívne zapojiť aj do politického života. V novembri budú komunálne voľby. V tých minulých prišla k urnám štvrtina oprávnených voličov, ktorá rozhodla za zvyšné tri štvrtiny. Krajinu neozdravíme iba tým, že sa budeme stretávať na námestiach. Musíme sa zapojiť aj do komunálnej politiky,“ povedal Král.

Na zhromaždení sa hovorilo aj o slobode tlače a situácii v RTVS. Moderátori čítali listy novinárov, ktorí dostali výpovede i hercov podpísaných pod výzvu Kultúrny reparát. Potleskom podporili aj protest poľnohospodárov.