Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Starosta Lamača L. Baňacký chce dať podnetom občanov väčší priestor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V novembrových komunálnych voľbách zvíťazil Baňacký v súboji piatich kandidátov na starostovský post, získal 46,51 percenta platných hlasov.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Aktívni obyvatelia bratislavského Lamača by mali mať pravidelný priestor a čas oboznámiť so svojimi podnetmi volených zástupcov ešte pred samotným zasadnutím zastupiteľstva. Do systému participácie občanov na správe vecí verejných to chce zaviesť nový starosta Lamača Lukáš Baňacký, v komunálnych voľbách nominant pravicovej koalície. V pondelok sa zložením sľubu na ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva mestskej časti ujal svojej funkcie.

"Budeme hľadať spôsob, ako po zverejnení programu rokovania nájsť ešte pred samotným termínom zasadnutia priestor pre fórum, prostredníctvom ktorého by občania mohli poslancov oboznámiť so svojím podnetom a zároveň by mali poslanci ešte čas, aby si mohli tieto podnety verifikovať, ďalej s nimi pracovať,“ uviedol pre TASR Baňacký. Verí, že opatrenie pomôže zefektívniť aj samotné rokovanie poslancov. Pomôcť by tomu malo aj nastavenie priorít volebného obdobia a kľúč k ich realizácii. "Aby sme mali nastavené veľké ciele, ku ktorým sa chceme dostať do roku 2022 a zároveň tie, ktoré môžeme priebežne splniť v jednotlivých rokoch,“ ozrejmil.

V novembrových komunálnych voľbách zvíťazil Baňacký v súboji piatich kandidátov na starostovský post, získal 46,51 percenta platných hlasov. Na poste nahradil Petra Šramka, ktorý sa rozhodol opätovne nekandidovať. Mení sa aj zloženie sedemčlenného miestneho zastupiteľstva, z predchádzajúceho zboru pokračujú v mandáte len dvaja poslanci. Väčšinu bude mať v lamačskom zastupiteľstve štvorica, ktorá kandidovala za Iniciatívu Lepší Lamač a Team Vallo s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia.