Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Stádo dobytka v karanténe je klinicky zdravé

Ilustračné foto Foto: TASR

Na obed sú pre zvieratá objednané antibiotiká, ktoré bude aplikovať súkromný veterinárny lekár.

Staškovce 9. novembra (TASR) – Stádo dobytka na farme v obci Staškovce, okres Stropkov, je klinicky zdravé, u žiadneho zvieraťa v karanténe sa nepotvrdila prítomnosť zvieracieho antraxu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) vo Svidníku Michal Zozuľák.

„Práve sa nachádzame na farme, kde boli farmárovi vo štvrtok (8.11.) uložené predbežné veterinárne opatrenia, aby okamžite stiahol dobytok z pastvy a uložil ho do karanténnej maštale. Klinicky sme všetky tieto zvieratá vyšetrili, všetky sú v poriadku, zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny úhyn ani žiadne podozrenie z ochorenia,“ priblížil aktuálnu situáciu Zozuľák.

Zvieratá sú teda klinicky zdravé, hoci Štátny veterinárny a potravinový ústav vo Zvolene u tohto stáda laboratórnymi vyšetrením potvrdil zvierací antrax.

Antibiotiká bude aplikovať veterinár

„Na obed sú objednané antibiotiká, ktoré bude aplikovať súkromný veterinárny lekár. V prvom rade treba zabezpečiť, aby sme zvieratá dostali pod antibiotickú clonu, pretože obyčajné antibiotiká na základe penicilínu zaberajú na túto nákazu,“ doplnil Zozuľák. Zhodnotil, že dobytok je vo výbornej kondícii a vo veľmi dobrom vývinovom stave. V tomto prípade šlo o 150 kusov dospelého dobytku, pričom všetkým zvieratám bude injekčne aplikované antibiotikum norocillin.

„Karanténa platí až do odvolania, po aplikácii antibiotík po desiatich dňoch bude nasledovať vakcinácia vakcínou antravax u tohto stáda aj u stád, ktoré sú v blízkosti ohniska,“ vysvetlil Zozuľák. Biológia je podľa neho nevyspytateľná, pretože v súčasnom období vznik antraxu nikto nezaznamenal, keďže antrax potrebuje na svoj vznik určité poveternostné podmienky.

„Teplota musí byť minimálne 15 stupňov, tak sa to uvádza v literatúre. Pred dvoma rokmi bolo vzplanutie tejto nákazy v júli, keď bolo 25 stupňov a určitá relatívna vlhkosť aspoň 65%,“ objasnil Zozuľák. Je preto netypické, že antrax tu zaznamenali počas jesenných mesiacov. Riaditeľ RVaPS vo Svidníku však ubezpečil, v prípade, že budú predmetnému dobytku aplikované antibiotiká, nákaza sa už nebude ďalej šíriť. Zhodnotil, že dobytok je vo výbornej kondícii a vo veľmi dobrom vývinovom stave. Karanténa platí až do odvolania, po aplikácii antibiotík po desiatich dňoch bude nasledovať vakcinácia vakcínou antravax u tohto stáda aj u stád, ktoré sú v blízkosti ohniska. Riaditeľ RVaPS vo Svidníku ubezpečil, že ak budú predmetnému dobytku aplikované antibiotiká, nákaza sa už nebude ďalej šíriť.


Obyvatelia majú zákaz vstupu na farmu, kde sa objavil zvierací antrax

Obyvatelia obce Staškovce v okrese Stropkov a okolitých obcí nesmú vstúpiť na miestnu farmu. Pre TASR to po zasadnutí krízového štábu v dopoludňajších hodinách potvrdil starosta Staškoviec Štefan Varchalík. Na farme sa totiž objavil zvierací antrax a stádo dobytka je momentálne v karanténe.

"Zákaz vstupu platí až do odvolania, avšak bezprostredné ohrozenie obyvateľov nehrozí. Dnes by sa tam malo uskutočniť očkovanie zvierat," dodal starosta. Uhynuté zvieratá z poľa už odstránili, približne 150 kusov dobytka je momentálne v karanténnej maštali.

Zákaz vstupu na farmu platí aj napriek tomu, že stádo dobytka je klinicky zdravé a u žiadneho ďalšieho zvieraťa v karanténe sa nepotvrdila prítomnosť zvieracieho antraxu. TASR to v ranných hodinách potvrdil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) vo Svidníku Michal Zozuľák. "Klinicky sme všetky tieto zvieratá vyšetrili, všetky sú v poriadku, zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny úhyn ani žiadne podozrenie z ochorenia," priblížil aktuálnu situáciu Zozuľák.