Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

SPU ukončila projekt zelenej infraštruktúry v areáli univerzity

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Univerzita projektom reaguje na vysoké nároky modernizácie životného priestoru svetových univerzitných kampusov.

Nitra 7. decembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre ukončila projekt zelenej infraštruktúry v areáli univerzity. V rámci neho boli revitalizované vegetačné a spevnené plochy pri aule SPU medzi pavilónmi A, Z a T, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou, ako aj rozsiahla plocha átria ako ústrednej pobytovej plochy v exteriéri, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Celková revitalizovaná plocha dosiahla 14.624 štvorcových metrov (m2).

Projekt Úpravy zelených plôch univerzitného areálu SPU v Nitre budovaním prvkov zelenej infraštruktúry bol podporený z Integrovaného regionálneho operačného programu a Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celkové výdavky dosiahli 572.306 eur, z toho nenávratný finančný príspevok predstavoval 543.690 eur, skonštatoval prorektor SPU pre investičný rozvoj Tomáš Tóth.

Univerzita projektom reaguje na vysoké nároky modernizácie životného priestoru svetových univerzitných kampusov. Jeho cieľom bolo zlepšiť environmentálne aspekty verejného priestranstva univerzity prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry.

Pôvodné asfaltové chodníky nahradili bezbariérové komunikácie z protišmykovej dlažby umožňujúcej vsakovanie zrážkovej vody. Pribudlo tiež nové parkové osvetlenie, inovovaný bol parkový mobiliár pozostávajúci z atypických lavičiek, bodových sedení, lehátok, stojanov na bicykle a odpadkových košov. V rámci projektu bolo vysadených 22 vzrastlých drevín a založených 5355 m2 trvalkových záhonov. Pribudli tiež pochôdzne štrkové lúky s posedením a rekultivované boli intenzívne trávnaté plochy.

Podľa riaditeľky Botanickej záhrady SPU Alice Beňovej boli zelené plochy zakladané s dôrazom na udržateľný rozvoj, podporu biodiverzity, adaptačné opatrenia pre zníženie dosahov zmeny klímy v urbanizovanom prostredí a usmerňovanie zrážkovej vody prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry.

Tohtoročný projekt nadviazal na projekt Zelená infraštruktúra na zelenej univerzite z roku 2021, v rámci ktorého sa zrevitalizovali plochy medzi hlavnou budovou univerzity a Študentským domovom Antona Bernoláka.