Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Špeciálny receptár prináša chuť Nitrianskeho kraja

Neorenesančná budova bývalej radnice v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Receptár obsahuje 20 jedál. Sú medzi nimi polievky, hlavné jedlá, koláče i slané pečivá. Medzi receptami, ktoré do publikácie zaslali oslovené obce, sú aj úplne netradičné pokrmy.

Nitra 18. januára (TASR) – Lahodná chuť a príjemná vôňa dobrých a málo známych jedál má byť lákadlom, ktoré by mohlo do Nitrianskeho kraja prilákať viac turistov. Myslí si to riaditeľ Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI) Daniel Balko. Združenie v týchto dňoch vydalo receptár s názvom Za chuťou vidieka, ktorý prináša najzaujímavejšie tradičné i málo známe recepty, typické pre nitriansky región.


"Nejde o kuchársku knihu, ale o snahu zozbierať recepty z obcí, ktoré sú členmi RZ VDI. Ide o jedlá, ktoré nie sú veľmi známe a mnohé z nich by mohli časom upadnúť do zabudnutia. Zatiaľ sme receptár vydali v náklade 1000 kusov. Je určený pre návštevníkov nášho regiónu, ktorí si potom môžu tieto jedlá pripraviť a aj takto môžu spoznať náš kraj. Možno práve dobrá chuť a vôňa týchto pokrmov ich inšpiruje k tomu, aby navštívili a podrobnejšie sa zoznámili s naším vidiekom," povedal Balko.

Receptár obsahuje 20 jedál. Sú medzi nimi polievky, hlavné jedlá, koláče i slané pečivá. Medzi receptami, ktoré do publikácie zaslali oslovené obce, sú jedlá, ktorých základ je už všeobecne známy, ale aj úplne netradičné pokrmy. "Obce, členovia RZ VDI, sú z veľkej časti na juhu. No a urobiť receptár bez toho, aby tam nebol nejaký paprikáš, perkelt alebo guláš, sa nedá, lebo to sú naozaj najtypickejšie jedlá pre tento región, aj keď sú už univerzálne známe. Ale aj v tomto prípade sme hľadali také spracovanie receptu, ktoré je odlišné od toho známeho štandardu a naozaj sa viaže len k tomu danému priestoru," pokračoval.

Publikácia obsahuje aj návody na prípravu jedál, ktoré sa varili iba v niekoľkých obciach a inde sú neznáme. "Ide napríklad o polievku Furkó alebo svadobný koláč, ktorý má aj svoj príbeh. Je to vlastne slaný koláč, ktorý nevesta počas sprievodu rozlamovala a ponúkala okoloidúcim," vysvetlil Balko.

K netradičným jedlám podľa neho patrí aj dulový syr, pripravený z ovocia, ktoré je na Slovensku známe, ale nie príliš rozšírené a využívané. "Je to rarita. Dule v našej oblasti rastú, keďže my sme kedysi boli na hranici Tureckej ríše a všade kde Turci prišli, tam dule vysádzali. Hranica výskytu dúl je tak vlastne aj hranica niekdajšieho dosahu Osmanskej ríše. My sme dulový syr varili konkrétne z dúl zo Zobora, ale rastú aj v Jelšovciach, Štitároch a v okolitých obciach. Dula sama, ako surová plodina, nie je veľmi konzumovateľná, aj keď nádherne vonia. Preto sa z nej robili kompóty, koláče alebo omáčky, marmelády a pod.," uviedol Balko.

Do receptára sa nezmestili všetky tradičné recepty, pretože kuchyňa na juhu Slovenska je podľa jeho slov veľmi bohatá a rôznorodejšia ako napríklad na severe krajiny. "Vyplýva to z dostupnosti potravín. Jedlá sa pripravovali z kačíc, husí, kurčiat, rýb, rajčín, papriky a ďalších druhov zelenín a ovocia, ktoré sa v severnejších oblastiach veľmi nevyskytuje. Aj preto je táto kuchyňa veľmi zaujímavá a chutná. Receptár prináša možnosť, ako sa s ňou zoznámiť. Niektoré jedlá z neho by sme chceli variť a ponúkať aj na rôznych festivaloch a kultúrnych podujatiach, ktoré sa v Nitrianskom kraji budú konať," dodal Balko.

Receptár Za chuťou vidieka je súčasťou väčšieho projektu s názvom Festival kultúrnych a gastronomických tradícií Euroregiónu Váh-Dunaj-Ipeľ, na ktorý sa RZ VDI podarilo získať financie z fondov Európskej únie.