Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Smer-SD žiada konať v obnove Divadla Aréna, Drobu ich starosť dojíma

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Na kompletnú rekonštrukciu Divadla Aréna schválila vláda na podnet Ministerstva kultúry SR v decembri 2015 nenávratný finančný príspevok vo výške 4,5 milióna eur.

Bratislava 18. mája (TASR) – Členovia Krajskej rady strany Smer-SD v Bratislave vyzvali predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu (SaS), aby začal konať vo veci projektu rekonštrukcie Divadla Aréna. Zdôrazňujú pritom, že Bratislavčania si zaslúžia dôstojný kultúrny stánok. "Starosti strany Smer-SD o kultúru v hlavnom meste, najmä vo svetle nominácie ministerky kultúry, ma dojímajú k slzám," odkázal Droba s ubezpečením, že kraj má s divadlom jasný plán a čoskoro ho predstaví.

Krajská rada Smeru-SD v Bratislave vo výzve Drobovi pripomenula, že vláda ešte v decembri 2015 schválila pre BSK na rekonštrukciu kultúrneho stánku 4,5-miliónovú dotáciu. "Veríme, že predseda BSK v krátkej dobe oboznámi verejnosť so svojimi konkrétnymi krokmi, ktoré konečne umožnia Bratislavčanom užiť si kultúrne podujatia v dôstojnom prostredí," uviedli zástupcovia vládnej strany. Droba v odpovedi uistil, že posúva veci vpred, ale "nie všetky lajdáctva a netransparentnosti predchádzajúceho vedenia BSK sa dajú stihnúť napraviť za mesiac". Deklaroval, že v prípade rekonštrukcie vedie samosprávny kraj konštruktívne rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) a vedením divadla. "Plány, ktoré máme s Divadlom Aréna, predstavíme do konca júna 2018," informoval Droba.

Na kompletnú rekonštrukciu Divadla Aréna schválila vláda na podnet Ministerstva kultúry SR v decembri 2015 nenávratný finančný príspevok vo výške 4,5 milióna eur. Rekonštrukcia sa má týkať interiéru i obnovy javiskovej technológie, s čím súvisí aj stavebná rekonštrukcia, ktorej dôsledkom bude aj zmena vzhľadu budovy. Na rekonštrukciu vydal súhlasné stanovisko Krajský pamiatkový úrad Bratislava.

BSK v roku 2016 vypísal tender na projektovú dokumentáciu i technológie. Oba tendre sa dostali pod paľbu kritiky, najmä zo strany SaS, ale napríklad aj súčasného krajského poslanca Jozefa Uhlera. Kraj súťaž na technológie napokon zrušil, avizoval, že vyhlási novú. S rekonštrukciou Divadla Aréna sa spájala aj kauza nevhodného správania vtedajšieho riaditeľa investičného odboru Úradu BSK Jána Keselého voči jednej z pracovníčok divadla pri rokovaní o priebehu verejného obstarávania. Keselý na svoju funkciu napokon rezignoval.