Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Slavomíra Brezovská sa stala prvou viceprimátorkou Žiliny

Žilinský primátor skonštatoval, že po ročnej skúsenosti s vedením mesta cíti potrebu posilniť sociálnu a zdravotnú oblasť, školstvo a cestovný ruch zástupcom primátora.

Žilina 19. marca (TASR) – Poslankyňa mestského zastupiteľstva (MZ) Slavomíra Brezovská sa dnes stala prvou zástupkyňou primátora Žiliny, doterajší zástupca primátora Štefan Zelník sa stal druhým zástupcom primátora Žiliny. Na návrh primátora Žiliny Igora Chomu o tom rozhodli poslanci MZ na dnešnom zasadnutí.

Žilinský primátor skonštatoval, že po ročnej skúsenosti s vedením mesta cíti potrebu posilniť sociálnu a zdravotnú oblasť, školstvo a cestovný ruch zástupcom primátora. „Rozhodol som sa ustanoviť viceprimátora, ktorý by mi pomohol aj v tejto oblasti. Pretože práce je naozaj veľa a v tomto roku nás čakajú vážne veci, ktoré súvisia jednak s pripravovanou zmenou legislatívy a s uprataním niektorých vecí, u ktorých očakávame, aby fungovali efektívnejšie a lepšie,“ skonštatoval Choma.

Prvá zástupkyňa žilinského primátora bude mať podľa neho sídlo v priestoroch historickej radnice. „Bude pracovať na plný úväzok, pán Zelník na polovičný úväzok, tak, ako doteraz. Ale očakávam, že funkcia pani Brezovskej bude nielen o spoločenských záležitostiach, ale predovšetkým o práci a akomsi dohľade nad oblasťami, ktoré som povedal,“ uviedol Choma. Doplnil, že doterajšiemu zástupcovi primátora sa plat znížil na dvojnásobok poslaneckého platu (zhruba 360 eur) a prvá zástupkyňa primátora bude mať sedemnásobok platu poslanca (zhruba 1260 eur).

Brezovská zdôraznila, že jej kompetencie budú záležať od toho, aké poverenia dostane od primátora. „Vyzerá to tak, že to bude sociálna oblasť, oblasť školstva a oblasť zdravotníctva. A čo bude ďalej sa uvidí. Ale jedno je isté – budem sa snažiť zodpovedne, v rámci zákona si plniť všetky úlohy, ktoré z poverenia budú vyplývať,“ povedala Brezovská.

Vymenovanie Brezovskej sa podľa Štefana Zelníka uskutočnilo po dohode s primátorom. „Keď to má prispieť k skvalitneniu práce, je dobré, aby ľudia, ktorí majú odbornosť a vedia mestu pomôcť, boli v takýchto funkciách. A pokiaľ sú ľudia, ktorí majú odbornosť v daných oblastiach a odboroch, tak to treba len privítať,“ dodal Zelník.

Návrh na vymenovanie prvej zástupkyne primátora nepodporili poslanci Peter Fiabáne a Peter Ničík, ktorých zaujímali dôvody primátora. „My sme za to nezahlasovali, zdržali sme sa. Primátor už avizoval, že chce znižovať finančné zaťaženie cez personálne otázky. Tak sme zvedaví, k akým opatreniam prikročí, pretože toto nie je ten krok. Ani to nebude dobrý krok voči občanom. Ak hovoríme o šetrení, o zvyšovaní daní, toto je vec, ktorú by sme si možno mali odpustiť. Ale to je náš pohľad. My nie sme tí, ktorí riadia mesto. To znamená, že si musia zodpovednosť aj zdôvodnenie prevziať na svoju stranu, my s tým nesúhlasíme,“ uzatvoril Fiabáne.